Påsken er en religiøs helligdag, som fejres af kristne over hele verden. Den fejrer Jesu Kristi genopstandelse og er en af de vigtigste helligdage i den kristne kalender. Men hvorfor spiser vi chokoladeæg i påsken? Og hvor kommer traditionen med påskeæg fra? I denne artikel vil vi udforske historien og betydningen bag påsken og se nærmere på nogle af de mest populære traditioner!
Påskens historie
Ordet påske er afledt af den hedenske gudinde Eastre. Hun var forårets og frugtbarhedens gudinde, og hendes fest blev fejret ved forårsjævndøgn i marts. I den kristne tradition fejrer påsken Jesu Kristi opstandelse og markerer afslutningen på fasten, som er en 40-dages periode med faste og refleksion. Mange kristne fejrer påsken ved at deltage i gudstjenester og i påsketraditioner som æggejagter og påskeoptog.
Påskeæggets oprindelse
Traditionen med at pynte æg til påske menes at gå helt tilbage til det 13. århundrede, hvor kristne gav hinanden pynteæg som et symbol på genfødsel og nyt liv. De første chokoladeæg dukkede op i Europa i i det 19. århundrede, og den første påskeægjagt fandt sted i England i 1875.
Påskegaver og traditioner
I dag fejres påsken over hele verden med mange forskellige traditioner. I Danmark modtager børn ofte påskegaver fyldt med chokoladeæg, kaniner og andre lækkerier. I Tyskland lader børn sko stå fremme langfredag i håb om, at påskeharen vil fylde dem med slik i løbet af natten. Og i Italien er der en særlig type brød kaldet colomba, som ofte spises i påsken.
Påsken er forbundet med påskehare og påskeæg i chokolade og andre lækkerier. Chokoladeæg er nu den mest populære påskegave i mange lande, og påskeægsjagter er en yndet tradition for børn. Påskejagten fungerer på den måde, at man gemmer forskellige skatte i haven eller andre områder, oftest er det små chokoladepåskeæg, hvortil man så slipper børn og barnlige sjæle løs for at finde æggene.