Alt om de fem S’er af vinsmagning
Når det kommer til vin, kan du tage det så alvorligt, som du vil – eller slet ikke. Fordelen ved at smage vin “ordentligt”, i modsætning til bare at drikke for sjov, er, at det kan bruges som et værktøj til at hjælpe dig med at udtrykke, hvad du kan lide og ikke kan lide ved vin. Fortsæt med at læse for at finde ud af de fem S’er “af vinsmagning.
Se
Dette trin kræver, at du undersøger vinens farve og intensitet. Er det en lys, bleg hvidvin eller en dyb guldvin? Er det en lys kirsebærrød eller en lilla-y rød? Uigennemsigtighed er den næste ting at undersøge. Er vinen gennemsigtig nok til at læse igennem, eller er den ekstremt koncentreret? Disse visuelle signaler kan hjælpe dig med at udlede fakta som druesort, alder og herkomst af vinen. En Bourgogne pinot noir vil for eksempel være meget mindre uigennemsigtig og mere rødfarvet end en argentinsk malbec, som vil være mørkere lilla og svær at se igennem.
Swirl
Målet her er at udsætte vinen for ilt og begynde processen med at “åbne op” og udtrykke hele sit udvalg af aromaer og smag. Når det kommer til teknik, skal du gå med det, der føles mest naturligt for dig. Det er typisk lettere at starte med at holde glassets bund på bordet og langsomt hvirvle i bevægelse med uret.
Vær opmærksom på, hvor hurtigt “tårerne” eller “benene” glider ned ad glasset. Det er en indikator for viskositet; jo langsommere rullen er, jo mere alkohol er der. “
Snuse
Umiddelbart efter hvirvlen skal du tage en dyb indånding med munden let åben. Vær ikke genert over at stikke næsen derind! Og vær ikke bange for at påpege en “forkert svar” lugt. Dette er et meget subjektivt spil. Prøv at kalde de citrusfrugter, du lugter i hvide, for eksempel – altid er der mindst en – og spørg derefter dig selv, om du lugter frugtplantagefrugter eller tropiske frugter.
Når du er tilfreds med det, kan du prøve at nedbryde det lidt mere: Er det citrusagtigt, som friskpresset citronsaft eller bittert, som citronskal? Dufter det som at bide i et sprødt grønt æble eller sødt bagt æble? Hvad med smag, der ikke er frugtagtige?
Sip
Du forsøger at identificere og analysere smagene her. Begynd med at se, om du kan smage de samme smag, du lugtede. Er de der, eller smager du noget nyt og anderledes?
Du kan prøve vinsmagning københavnfor at gøre din vinsmagning oplevelse speciel og let tilgængelig, ved at tilbyde ekstraordinære vine lavet med lidenskab. Derudover kan du også deltage i cocktail kursusi København.
Nyde
Smagsprocessen for vine af høj kvalitet stopper ikke rigtig ved svalen. Når du er på det smagende stadium, prøver du at vurdere, hvor længe smagen vil vare: har den en kort eller lang finish?
Konklusion
Endelig er mysteriet om det ideelle glas vin blevet løst. De fem ss af vintest er en systematisk teknik til at analysere og vurdere kvaliteten af en vin. Så hvis vinen har fire Ss eller mindre, skal du sælge den ud.