Opvarmning er en nødvendighed i enhver bolig. Det gælder særlig i løbet af vinteren, hvor den danske temperatur ofte bevæger sig ned under frysepunktet. Nogle danskere vælger fortsat at benytte sig af traditionelle opvarmningsmetoder som et olie- eller gasfyr. Men der er også mere end én god grund til, at flere og flere er begyndt at udskifte deres fyr med de såkaldte varmepumper.
Hvad er en varmepumpe?
En varmepumpe er et opvarmningssystem, der udnytter omgivelsernes energi. Når du installerer en varmepumpe, vil pumpen trække både jord, luft eller vand for at opvarme din bolig. Varmepumper findes i flere forskellige former, og blandt de mest almindelige er luft-til-luft pumpen, der opvarmer luften direkte, og luft-til-vand pumpen, der opvarmer vand til for eksempel radiatorer og gulvvarme.
Hvilke ulemper er der ved at installere en varmepumpe?
Der er kun to mindre ulemper ved at installere en varmepumpe. Den ene er, at pumpen er afhængig af klimaet, og dermed falder effektiviteten typisk en smule, når vejret er meget koldt. Den anden ulempe er, at selve købet og installationen godt kan koste en del. Denne ulempe er dog kortsigtet.
Hvilke fordele er der ved at installere en varmepumpe?
Varmepumper har særligt fire store fordele. Først og fremmest leverer de ofte op til fire gange så meget energi, som de forbruger. Energieffektiviteten gør også, at du med en varmepumpe markant kan reducere din varmeregning. Pumpens popularitet skyldes dertil, at den er et miljøvenligt alternativ til fyrets afhængighed af fossile brændstoffer, og de fleste af markedets varmepumper kan desuden både opvarme boligen om vinteren og køle den ned i løbet af sommermånederne. Find din luft til vand varmepumpe her.
Kan jeg selv installere min varmepumpe?
Installationen af varmepumpe er underlagt en række strenge regler i Danmark. Når du beslutter dig for installationen, skal du altså have fat i en professionel. De fleste forhandlere af varmepumper kan klare installationen på ganske kort tid.