blog_image

12 gode råd: Sådan får du et godt forhold til dine naboer

Mange har nok oplevet dårlige naboskaber. Stridigheder med din nabo opstår ofte, fordi der ikke er en fælles forståelse for situationer – eller mangel på empati. De fleste af os har garanteret prøvet at ligge søvnløse den halve nat, fordi naboen har holdt stor fødselsdagsfest, julefrokost eller en lignende begivenhed, hvor musikken bliver højere og højere i løbet af aftenen og fortsætter langt ud på natten.

Hvad gør du i sådan en situation? Mange vil ikke være lyseslukkeren, som stopper festen, så man vælger at ignorere det. Andre går helt anderledes til værks og sætter kurs direkte mod naboen, for at give en gedigen opsang – hvilket aldrig er godt for noget. Specielt ikke for det fremtidige forhold med din nabo. Hvis man vil tage den helt ud, så finder man telefonen frem og ringer 114 og får politiet til, at komme og sætte en stopper for festen – hvilket naturligvis heller ikke gavner forholdet.

Vælger man at ignorere situationen, bliver vreden bare større, og vil påvirke din måde at være over for din nabo. Hvis skaden allerede er sket, og I har en større eller mindre strid kørende, og du egentlig bare ønsker et godt naboskab, så start helt simpelt og hils på vedkommende, når du ser ham/hende. Mange gange skal der ikke mere til, end at du ændrer adfærd på en sådan måde, som din nabo ikke forventer.

Du kan med fordel starte med at kigge indad. Sørg for at have fejet foran din egen dør. Lad vær med at dytte af nogen sent om aftenen eller tidligt om morgenen, lad vær med at støvsuge, hvis du kommer hjem sent om aftenen osv. Vi har derfor samlet 5 gode råd til, hvordan du løser din nabostrid, eller undgår, at den opstår.

5 gode råd til at løse din nabostrid.

  1. Kontrollér din vrede – Uanset om din vrede er berettiget eller ej
  2. Næste gang din nabo gør noget, som går dig på, så prøv at sætte dig i hans/hendes sted.
  3. Overrask din nabo ved at være høflig over for vedkommende og hilse frem for at puste til ilden.
  4. Ofte er det mangel på fælles forståelse for hinanden, som udløser en konflikt. Lær din nabo at kende og gør en indsats for at vise ham/hende, hvem du er, og ”hvor du kommer fra”. 
  5. Tag ansvar og gå i dialog med din nabo. Vis respekt og empati.

7 gode idéer til, hvordan du kan få et bedre forhold til dine naboer

Skab et godt naboskab som tilflytter. Du kan hurtigt komme til at rode dig ud i problemer, hvis du fra første dag opfører dig som om du ejer det hele. Du skal selvfølgelig være dig selv, men der skal også tages hensyn til de beboere som bor der. Du kan med fordel udnytte nogle af følgende idéer:

1. Naboerne er en del af det

Det første du skal huske er, at du ikke kan til- eller fravælge dine naboer – eller jo. Du kan selvfølgelig flytte til et øde sted.

De er en del af den samlede pakke, som du betaler for, når du køber hus. Det kan derfor være en god idé at forhøre dig hos sælger om, hvordan dennes forhold til naboerne var, og hvordan stemingen generelt er på hele vejen. Hvis sælger har haft en strid kørende med din kommende nabo, kan det være en god idé at være forberedt på det. På den måde kan du hurtigt vise din kommende nabo, at du ihvertfald ikke er som din forgænger ved ikke at begå de samme ”fejl”.

2. Få sælger til at fastlægge skellet – så undgår du dén konflikt

Når ejendommen er købt, så vil du naturligvis gøre krav på din retmæssige grund. Du skal dog være opmærksom på, at din kommende nabo ikke ser med milde øjne på det, hvis du på den første dag er ledsaget af en landinspektør, som skal kontrollere om skellet er placeret retmæssigt – selvom det selvfølgelig er din ret at gøre krav på al plads som er din.

Du kan med fordel få sælger til at stå for denne del. På den måde kommer du uden om en mulig nabostrid og lader sælger tage ansvaret for det. Han flytter alligevel derfra, ikke? 

3. Normer i området

Sørg for at tage snakken med sælger om, hvordan normen er iblandt beboerne. Hilser man på hinanden hver gang, man støder på hinanden? Inviterer man naboerne ind f.eks. til kaffe eller the? Bliver der holdt vejfester? Hvis der gør, forventes det så at alle beboere deltager?

Uanset hvordan normen er blandt beboerne, om man hilser på hinanden eller ej, så sørg for, at du i hvert fald ikke fremstår som arrogant. Hils på dine nye naboer og vis, at du er åben over for dem. Spørg gerne ind til dem og vis interesse, på denne måde lærer du også hurtigt dine naboer at kende, og de lærer dig at kende. 

4. Deltag i sociale arrangementer

Den bedste måde at blive en del af fællesskabet er at deltage i sociale arrangementer. Bliver der holdt vejfest eller lignende så deltag. Til sådanne sociale arrangementer er folk normalt lidt mere løsslupne end til hverdag, når du ser dem komme gående ned ad gaden efter en lang og stressende arbejdsdag.

Du kan med fordel også deltage aktivt i både planlægning, opsætning og madlavning til disse arrangementer. På den måde kommer du dine naboer lidt mere ved, og du lærer dem endnu bedre at kende. Og et godt forhold til dine naboer kan være guld værd i mange situationer. De kan være behjælpelige med større eller mindre byggeprojekter, passe dyr, børn eller noget helt andet. Og det bedste af det hele er, at det oftest ikke koster mere end et par øl, chokolade eller blomster.

Hav in mente at disse ”nabogoder” skal gå begge veje. Du skal altså ikke forvente at få, hvis du ikke selv giver. Tilbyd at hjælpe med hvad end dine naboer har brug for, som du vel og mærke kan. Om de skal have malet carporten, skiftet bremser på bilen, eller hvad end de har brug for. 

5. Inviter naboerne ind

Vil du have et rigtig godt forhold til din nye nabo? Inviter ham/hende/dem ind til kaffe, the, frokost eller lignende. Det er en utrolig god måde at lære dem at kende og få noget på det personlige plan. Tolerancegraden bliver altså bare lidt større, hvis der er noget personligt inde over naboskabet og ikke bare, at der ikke er stridigheder.

Ved du ikke hvad, I skal tale om? Det afhænger selvfølgelig af, hvor meget I allerede har talt sammen ude på gaden, eller ind over hækken. Men gode samtaleemner kunne være, hvor de kommer fra, har de børn, deres byggeprojekter, jeres egne planer for byggeprojekter osv. Er kemien der, så går snakken helt af sig selv. Du skal dog ikke begynde at kritisere eller ville lave om på noget ved din nabo lige fra første møde. Så selv om du ikke kan lide deres store træ i forhaven, skal det første, du siger nok ikke være, at I gerne vil have fældet træet.

6. Undgå unødig støj

Du skal for alt i verden ikke larme unødigt. Støj er virkelig noget, som kan få din nabo til at gå til af irritation. Tag hensyn til dine naboer. Du skal f.eks. ikke begynde at skære dine nye brædder til carporten søndag morgen klokken 7 med vinkelsliberen. Lige præcis sådan et meget støjende projekt, skal du nok vente med til om formiddagen – eller hvad der er aftalt på vejen (hvis der er en aftale om dette). En god tommelfingerregel er, at alt som kan være til gene skal foregå efter kl. 10. Uanset hvad du roder med, så prøv at sætte dig i naboernes sted. Ville du synes, at det var i orden at naboen tændte for vinkelsliberen kl 7 søndag morgen?

Det er selvfølgelig umuligt slet ikke at støje. Bare sørg for at holde det på et minimum eller i hvert fald sørge for, at det ikke er unødig støj – eller tidligt om morgenen og sent om aftenen. Skal du holde en stor fest så sørg for at give dine naboer besked om det, så de er forberedt på det. Måske de stadig synes, at det er irriterende, men det vil højst sandsynligt hjælpe på tolerancen.

Har du børn og evt. en trampolin i haven? Så bør du tage en snak med dine børn og lave en aftale om at dæmpe sig lidt, hvis naboen sidder lige inde ved siden af i haven og lade være med at benytte den sent om aftenen.

7. Etablér nabohjælp

Er der ikke etableret nabohjælp i det område, som du flytter til, kan det være en god idé at tage initiativet til at få sat det i gang. En undersøgelse lavet af Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden i 2016 viser, at danskerne generelt vil tage positivt imod sådanne initiativer. Undersøgelsen viser samtidig, at mange danskere ikke er klar over netop dét og, at mange ikke tager initiativet, fordi de er bange for at blive afvist.

Når du føler, at du har opbygget et godt forhold til naboerne i dit område, kan du være initiativtageren og forhøre dine naboer, om Nabohjælp er noget for jer.

Hvad er nabohjælp?

Nabohjælp er sat i verden for at forebygge indbrud samt skabe tryghed og trivsel for borgerne. I store træk handler det altså om, at vi skal være mere opmærksomme i området, hvor vi bor og derved mindske risikoen for indbrud – både hos dig og din nabo.

Nabohjælp er lavet som en app, hvor der kan sendes advarsler i dit nærområde, hvis du ser noget mistænkeligt. Du kan få adgang til dine naboers ”feriekalender” og give dine naboer adgang til din. På den måde ved du eller dine naboer, hvornår huset står tomt og derfor skal være ekstra opmærksomme. Herudover kan man – helt gratis – bestille nabohjælps klistermærker til at sætte på f.eks. postkassen, så det også bliver tydeligt for indbrudstyve, at der er Nabohjælp i området og har på den måde en præventiv effekt. Hvis du eller dine naboer ønsker ekstra opmærksomhed, kan man også købe et Nabohjælp skilt.

I appen og på hjemmesiden kan du også finde gode råd til, hvad du skal have styr på, inden du tager på ferie, og hvad du kan gøre for dine naboer, når de er på ferie.

Nybyggerbasen bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).