blog_image

Alt om terrassen

Hvilken terrasse skal jeg lægge og hvordan?

Går du med drømmen om at bygge en ny terrasse i tilknytning til dit hus? Der er mange muligheder og overvejelser du bør gøre dig, men først og fremmest er det vigtigt, at du ikke gå i gang med at opføre en terrasse i haven, straks efter, at du er flyttet ind i dit nye hus.

Det kan nemlig være en rigtig god ide at vente til, at du har bedre kendskab til, hvor og hvornår på dagen solen rammer de forskellige ’spots’ i din have i løbet af sommeren. Den gode terrasse afspejler nødvendigvis ikke, at du har sollys på din terrasse hele dagen, men den kan også karakteriseres ved at være lille og intim eller ved at have et overdække, der gør det til et opholdssted i skyggen på de varme sommerdage.

Det er vigtigt, at du nøje overvejer hvilke funktioner din terrasse skal have, så den opfylder dine behov. Ønsker du en åben terrasse, hvor du kan tilberede et stykke rødt lækkert kød på din kuglegrill, eller ønsker du at integrere et udekøkken med indbygget grill i forlængelsen af dit hus.

Hvilke overvejelser bør jeg gøre mig inden du anlægger en terrasse?

Der er en række spørgsmål du kan starte med at stille dig selv inden du går i gang med de første arbejdstegninger af din terrasse.

 • Skal du have bygget en eller flere terrasser?
 • Hvor mange kvadratmeter skal terrassen være?
 • Hvor skal terrassen placeres?
 • Hvilken form og hvordan skal terrassen se ud, så den passer til huset?
 • Hvilke materialer skal terrassen bygges i?
 • Skal terrassen være overdækket?
 • Er der læ, hvor terrassen skal bygges, eller skal der bygges et læhegn?

Ved hjælp af disse spørgsmål kan du få en fornemmelse af hvilken slags terrasse og materialer, du skal anvende. Derefter er det en god ide at lave en arbejdstegning, hvor du måler op ude i din have og får disse mål tilpasset til din tegning. På den måde får du en mere struktureret plan for hele processen.

Hvor skal terrassen placeres?

Terrassen bør med fordel placeres et solrigt sted, hvor du udnytter så mange soltimer som muligt om sommeren. Derudover er det en god ide at placere den, hvor der er direkte adgang fra stuen eller køkkenet. Dette giver en god forbindelse mellem huset og dets have, og på den måde er det lettere at flytte møbler og aktiviteterne fra køkkenet ud på terrassen, hvor der grilles og spises om sommeren.

En terrasse kan med fordel også placeres et afsides sted i haven, hvor du kan nyde dagens sene soltimer og slappe af fra husets forstyrrende elementer. Det kan også være en kombination af begge disse typer terrasser, så du både har en terrasse til grill og fællesskab og et sted, hvor du kan ligge dig ned med en god bog og slappe af. Du skal hele tiden tænke på, hvad du har af ønsker og behov.

Hvor stor skal terrassen være?

Størrelsen på terrassen bør afgøres ud fra nogle forskellige standpunkter. Hvis du har børn, er det ikke optimalt, at dække hele haven med fliser, så der ikke længere er noget græs at lege på. Til gengæld bør størrelsen på din terrasse afspejle sig i aktiviteterne, der er tiltænkt derude. Har du ofte besøg af mange gæster, kan det være fint med en større terrasse, hvor der er plads til mange mennesker. Er det dog derimod kun en eller to gange årligt det sker, og at den derfor primært bruges af to eller fire personer, så kan terrassen virke for stor og dermed ikke særlig hyggelig. Tegn derfor din terrasse efter, hvordan den dagligt skal bruges.

Det kan være en god ide at stille dine havemøbler frem, der hvor terrassen er tiltænkt at være for at give dig et overblik over, hvor stor den skal være. Hver opmærksom på, at der skal være plads til at gå rundt om bordet, når der sidder nogen i stolene, så det ikke bliver for trængt. Det kan også være en god ide, at tegne dine møbler med på din arbejdstegning i de rigtige målestoksforhold, så at du får en klar ide om størrelsen. Generelt er det pænere, at have en rektangulær terrasse end en kvadratisk af udseende.

Hvilken form og hvordan skal terrassen se ud, så den passer til huset?

Om du vælger at bygge en flise- eller træterrasse, så er der mange muligheder, når det kommer til form på din terrasse. Du kan vælge den meget klassiske rektangulære form, hel- eller halvcirkler. Terrassen kan løbe langs huset, hvor den udvider sig nogle enkelte steder med plads til havemøbler, grill og liggestole. I mellemrummene kan der så dekoreres med blomster i bede eller krukker, hække, hegn eller espalierer. Formen på terrassen kommer igen meget an på, hvordan huset ter sig ud. Derfor er det altid en god ide at lave en samlet plantegning med hus, have og den nye terrasse, så at der skabes et samlet overblik. Sørg for at terrassen passer til husets proportioner, så det ikke virker overdimensioneret.

Ift. til materialevalget, som du kan læse mere om længere nede i dette indlæg, kan du hente inspiration på internettet, i blade og på messer. Det er dog vigtigt, at tænke på hvordan terrassen kommer til at passe sammen med resten af huset. For at skabe et samlet udtryk bør du derfor så vidt det er muligt vælge de samme materialer der indgår i huset eller bruge nogle af de samme farver.

Sammenhæng mellem huset, haven og terrassen er vigtigt for det samlet udtryk. Har huset et simpelt, let og enkelt udtryk, så bør du anvende samme stil på terrassen, så det ikke virker robust og tungt og dermed ødelægger det enkelte udtryk.

Hvordan kan en terrasse afskærmes fra vinden?

Du kan med fordel inddele din terrasse i ’rum’ ved at anvende forskellige typer af fungerende ’vægge’, som også kan være med til at mindske vindens blæst på terrassen. Væggene kan være lavet af buske og hegn og har to funktioner. Først og fremmest kan det forhindre andre i at kigge ind fra gaden, og det kan samtidig skabe læ fra vinden. Det er ofte en svær balance, da du ønsker at sidde i læ men samtidig ønsker udkig til haven. Ligeledes bør væggen ikke skygge for meget for solen, da dette kan gøre det køligere at sidde på terrassen, også efter solen er gået ned, da solen kan være med til at opvarme fliserne på terrassen.

Skal terrassen overdækkes med hel- eller halvtag?

Overdækning af dele eller hele terrassen kan være fordelagtigt, hvis du ønsker at have et sted, hvor du kan slappe af på de varme sommerdage. En overdækning kan bestå af flere ting. Den kan bl.a. bestå af en pergola med slyngplanter eller anden let busk, der kan kravle om langs pergolaen. Du kan også overdække terrassen med en parasol, en markise, eller opføre et tag med glas, hvor lyset kan skinne igennem. Fordelen ved en overdækket terrasse er, at du kan få flere udendørstimer, da du ved en overdækning kan holde på varmen, og ligeså vil du heller ikke føle dig generet af aftenduggen i de sene timer på terrassen.

Ved at vælge en lukket terrasse, hvor du bygger sider på, får du en terrasse, hvor du kan opholde dig i begyndelsen af foråret og længere ind i efteråret. På den måde kan du udnytte timerne på terrassen endnu mere. Du skal dog være opmærksom på, at der gælder særlige love og regler ift. at bygge en overdækket terrasse og ligeledes ift. forsikringen af den.

Hvilken type terrasser kan man bygge?

Der findes flere forskellige slags terrasser, og når du skal vælge din, så vælges den typisk på baggrund af hvad der rent praktik er muligt ift. dit hus og matriklen dertil.

Der findes disse slags terrasser:

 • Terrasser bygget i samme niveau som haven og huset
 • Terrasser bygget i flere niveauer
 • Terrasser hævet over jorden
 • Terrasser med overdækning
 • Tagterrasser

Terrasser bygget i samme niveau som haven og huset

Dette er den mest almindelig terrasse der ses rundt i de danske haver. Fordelen ved denne terrasse er, at den ligger med god kontakt til haven og huset. Derudover er denne type terrasse let at udvide, hvis det ønskes på et senere tidspunkt, og denne type giver også mulighed for at vælge alle typer af materialer til terrassen.

Terrasser bygget i flere niveauer

En terrasse i flere niveauer er hævet over jorden, og dette gøres typisk for netop at skabe direkte adgang fra et af de andre rum i huset ud til denne. Rummet vil derfor ligge placeret over jorden, og dette kan skyldes, at huset har en kælder eller blot et højt fundament. En hævet terrasse konstrueres stort set altid i træ, og står på et fundament af træstolper.

Terrasser med overdækning

En overdækket terrasse kan sådan set kombineres med alle de tre overstående typer af terrasser. En overdækket terrasse giver blot nogle fordele ift. skygge, vind og regn, og derfor er det typisk muligt at bruge terrassen længere tid om året.

Tagterrasse

En tagterrasse er kun mulig at konstruere, hvis du har huset der tillader det. Dit hus skal nemlig have et fladt tag, før det er muligt at få en tagterrasse. Fordelen ved en tagterrasse er, at du har mulighed for at få mange flere soltimer, da du ikke er begrænset af husets skygge. Ulempen ved en tagterrasse kan være, at du er mere udsat for vinden.

Skal jeg bygge en flise- eller træterrasse?

Når alle disse ting er defineret, kan du begynde at tage stilling til, hvilke materialer du ønsker at konstruere din terrasse i. Valget står typisk mellem en terrasse af træ og fliser/sten. Begge materialer er særdeles velegnet til terrasser. Der er flere forskelle på de to materialer, som bl.a. indebærer vedligeholdelse, og hvordan det føles at gå på terrassen.

Hvilke fordele og ulemper er der ved en fliseterrasse?

Fordele ved en terrasse bestående af fliser:

 • Levetiden er længere ved dette materialevalg end ved at benytte træ.
 • Vedligeholdelsen af sten kan være nemmere, men dette kræver, at du har opbygget dit. underlag korrekt under fliserne med den anbefalet mængde stabil- og læggegrus, samt at dit underlag er stampet godt.
 • Anlægningen af terrassen er forholdsvis nemt at gå til, men det mest vanskelige er at dit underlag bliver tilpas stabilt og lige.
 • Fliser kan fås i mange former og farver, og på den måde er det muligt at skabe sin eget personlige præg.
 • Fliser kan blive glatte i vådt og koldt vejr, men de fleste fliser er skridsikre.

Ulemper ved en terrasse bestående af fliser:

 • Anlægningen af en terrasse bestående af fliser er et fysisk hårdt krævende arbejde, da fliserne kan forekomme tunge. Derudover er udgravningen til terrassen ligeledes fysisk hårdt, da mange kubikmeter jord skal flyttes. 
 • Du kan ikke undgå ukrudt mellem fliserne, også selvom du har opbygget dit underlag efter alle normer med stabilgrus og evt. en ukrudtsdug.
 • Der kan forekomme alger på fliserne, og dette kan medføre et ujævnt udseende på overfladen af fliserne, men man kan forebygge det på forskellige måder.

Hvilke fliser skal jeg vælge til min terrasse?

Fliser og sten kan fås i mange forskellige former og farver, og de kan inddeles i tre hovedgrupper.

 • Betonsten
 • Natursten
 • Tegl/ klinker

Betonfliser er et godt alternativ for dig, der ønsker en billig løsning. Anlægningen af fliserne er nem, og de er også lette at vedligeholde. Flisen er dog meget ensartet i sit udtryk, og er derfor kedelig at se på. Det er dog muligt at få betonfliser, der er fremstillet, så de har et udtryk i farverne og overflader som naturstenen. Betonflisens udseende går meget hurtigt fra at have et lyst udtryk til et mørkere udtryk, hvor vækst af alger er en af årsagerne. De mest almindelige mål på flisen, hvilket også gør den nem at lægge er primært i størrelserne:

 • 30 x 30 cm
 • 40 x 40 cm
 • 50 x 50 cm
 • 20 x 40 cm
 • 30 x 60 cm

Natursten er det omkostningsfulde alternativ, men det har også det mest æstetiske udtryk afhængig, af hvilke sten du vælger. Natursten kan fås i mange forskellige former, farver og varianter:

 • Mark- eller pigsten
 • Granitsten, også kendt under navnet brosten
 • Perlesten
 • Granitskærver
 • Skiferfliser

Mark- eller pigstenens overflade er meget ujævn, og derfor er den svær at anlægge. Det er derfor også svært at opnå en lige og jævn overflade, hvor du kan placere havemøbler. Stenen er relativ billig at anskaffe. Materialet blev primært brugt i de gamle gårdspladser, men kan sagtens i dag bruges til at lave en belægning i haven, hvor en mere romantisk stil ønskes.

Granitstenen kendes fra gågaderne og er en meget hård stentype. Den kan fås i de små størrelser som vi kender den, men også i større størrelser på 30 x 60 cm og 40 x 40 cm.

Perlesten er en nem løsning. Stenene er på størrelse med nødder, og kommer i mange forskellige farver. Perlestenen lægges ud i et jævnt lag på et par centimeter. Da stenene er så små kan man sagtens placere sine havemøbler jævnt, men perlestenen kræver også vedligeholdelse. Stenen synker med tiden ned i jorden, og derfor skal der fyldes op med nye sten hvert 3-5 år. Derudover kommer der en del ukrudt op igennem stenene, men dette kan nemt fjernes med en ukrudtsbrænder.

Granitskærver stenene er på størrelse med perlestenene og har typisk en mørkere nuance. Stenene er ikke runde på samme måde som perlestenen men kantet, hvilket betyder, at de låser mere sammen med de andre sten, og dermed får du en mere stabil overflade.

Skiferfliser kan skabe et rigtig flot udtryk til terrassen, men du skal sikre dig, at dem, du køber, er frostsikre til det danske klima. Med skiferfliser kan du få en meget jævn og stabil overflade på terrassen til havemøbler og grill. Skiferfliser fås i mange størrelser og farver.

Hvilke fordele og ulemper er der ved en træterrasse?

Fordele ved en træterrasse:

 • Overfladen føles mere flød og affjedrende end en stenterrasse.
 • En træterrasse kan matches godt med huset, hvis der benyttes samme type træ, som der på eller i huset.
 • Anlægningen af en træterrasse kan være nemmere end en af fliser, og kan også være hurtigere at anlægge, da der ikke er det samme forarbejde.
 • Der er flere kreative muligheder ved en træterrasse, da du her har mulighed for at udfolde din kreativitet, da træet kan skære og tilpasses på andre måder en fliser

Ulemper ved en træterrasse:

 • Levetiden på en træterrasse er ikke lige så længe som en stenterrasse.
 • Mange af træsorterne der kan anvendes kræver vedligeholdelse ca. hvert 2-3 år. 
 • En træterrasse kan blive umådelig glat i regnvejr, men det er muligt at få brædder med riller i, så de er mere skridsikre i vådt vejr. Det er dog forholdsvis besværligt at rengøre for alger i disse riller.

Hvilken træsort kan anvendes til en træterrasse?

Træet, der benyttes på træterrasse, skal kunne tåle al slags vejr, og derfor er det vigtigt at vælge en træsort, der har en lang holdbarhed. Da træet bliver udsat for stor belastning af mennesker og havemøbler, er det derfor vigtigt at selve veddet i træet er hårdt.

Der er faktisk et stort udvalg af træsorte, der sagtens kan leve op til det danske vejr, og det er muligt at bygge den i både danske og eksotiske træsorter. Man skal dog være opmærksom på, at materialet nedbrydes over tid og derfor ikke er en konstruktion, der har en evig levetid på samme niveau som fliser.

Det træ der skal være dit fundament, og gå ned i jorden behøver ikke være det samme som selve det terrassen skal bestå af. En holdbar løsning til træet, der går i jorden, kan med fordel være trykimprægneret træ, men hvis du ønsker noget mere bæredygtigt, kan egetræ benyttes, da dette også velegnet til nedgravning i jorden. Alternativet er, at træstolperne søbes i et lille fundament i jorden, for at undgå træet kommer i direkte kontakt med jorden.

Planker der betrædes og er de mest anvendte træsorter er:

 • Jatoba
 • Mahogni
 • Sibirisk lærk
 • Teak

Hvilke love og regler gælder der ved opførelse af en terrasse?

Der er kun få regler og love, man skal være opmærksom på, når det gælder opførelse af en terrasse. Dette fremgår i bygningsreglementet. En terrasse er ikke omfattet af den samlet bebyggelsesprocent – altså de kvadratmeter der må bebygges på din matrikel.

Ift. overdækning af terrasse, så gælder der love for matrikler på under 300 kvadratmeter. På disse matrikler er det kun tilladt at etablere overdækning af terrasser på maksimalt 5% af matriklens areal. Hvis du f.eks. har en grund på 200 kvadratmeter, er det kun tilladt at konstruere en terrasse på 10 kvadratmeter.

For terrasser, der er hævet, gælder regler ift. matriklens skel. En terrasse defineres som værende hævet, når den er 0,3 meter over terrænet. Den hævet terrasse må ikke placeres nærmere end 2,5 meter fra matriklens skel. I sommerhusområder er kravet til afstanden 5 meter til skellet.

En terrasse med overdækning, der ikke er hævet over terræn, må godt placeres helt op ad et skel. Til gengæld gælder regler for brandsikring og brandforebyggelse. Væggene på terrassen skal nemlig være konstrueret således, at de holde stand i en brand i mindst 60 minutter i henhold til en BD-60 konstruktion.

Dette gælder ligeledes, når en overdækket terrasse opføres i forbindelse med huset. Her skal konstruktionen dog mindst holde stand i 30 minutter i henhold til en BD-30 konstruktion.

For tagterrasser gælder det, at de skal sikres med et rækværk på minimum 1 meter, og der må maksimum være 12 centimeter mellem de lodrette bjælker i rækværket.

Ovenfor nævnte regler og love er jævnført bygningsreglementet 2018.

Nybyggerbasen bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).