blog_image

Designmæssige muligheder ved bygning af arkitekttegnede typehuse

Designmæssige muligheder ved bygning af arkitekttegnede typehuse 


Drømmen om det unikke hus er inden for rækkevidde. Når der skal bygges nyt hus, er der hundrede sytten ting, som der skal holdes styr på. Langt de fleste af de overvejelser, som du gør dig, er af praktisk art – men hvad med designet? Skal det være et typehus eller et arkitekttegnet hus – og hvad er egentlig forskellen på de to? Hvordan skal designet være? Hvad er nutidens trends – og kan disse kombineres med charme og hygge? Denne artikel beskriver de designmæssige muligheder og valg, der skal tages, i forbindelse med bygning af et nyt hus. 
 

Typehuse og arkitekttegnede huse fremfor gamle huse

Der er både praktiske og designmæssige fordele og ulemper ved at bygge et nyt hus frem for at købe et gammelt. At typehuse er energibesparende og bedre for din langsigtede økonomi er blot nogle af de praktiske fordele, som du kan læse mere om på vores andre sider. Men hvad med de designmæssige fordele? 

Én fordel skiller sig ud fra mængden og er altafgørende for mange: Designfriheden. Et nyt hus, om det er et typehus eller ej, kan blive designet efter dine ønsker. Du kan skabe et helt unikt hjem, som ingen andre har, og du kan skræddersy huset både udenpå og indeni, så det er tilpasset din families hverdag og stil. 

Det, de fleste dog stiller spørgsmålstegn ved, er, om et helt nyt hus mangler sjæl og charme? Bliver designet for nyt og sterilt? Dét kan du jo heldigvis selv styre. Et nyt hus er jo lige netop, hvad du gør det til. Hyggekroge, stuk og charmerende detaljer, som du finder I gamle huse, er jo også engang blevet valgt og designet af nogen. Det er altså også kun fantasien, der sætter grænser, når det gælder typehuse.

Forskellen på typehuse og arkitekttegnede huse? 

Kan man egentlig sige, at der er forskel på typehuse og arkitektegnede huse? Typehusene er jo rent faktisk tegnet af en arkitekt. Forskellene på de to – fra et designmæssigt standpunkt – er blot, at typehusene fungerer som skabeloner, hvor de huse, som man kalder “arkitekttegnede” ofte er designet fra bunden. 

I 1970’erne var typehuset en form for katalogvare med standardiserede elementer og et helt fastlagt design. Disse kunne du bestille til billige penge og få leveret på kort sigt - men sådan er det ikke i dag. Helt kortfattet er et typehus en form for hus, hvor der anvendes en byggeplan, som er blevet anvendt ved tidligere byggerier. Det betyder ikke nødvendigvis, at det typehus, som du vælger, kommer til at være nøjagtig magen til alle de andre huse af samme art. Typehuse er ikke færdige produkter, som spyttes ud på samlebånd. Det er blot fastlagte og afprøvede skabeloner, som derefter tilpasses dine behov. 

I dag kaldes denne slags huse derfor ofte for ”arkitekttegnede typehuse”. Begreberne for de to former for nybyggede huse; typehuse og arkitekttegnede huse, er altså ved at smelte sammen til ét nyt begreb. Du får det bedste fra to verdener, hvor de praktiske fordele ved et typehus kombineres med designfriheden ved et arkitekttegnet hus.

 

Design og stil – forskellighed fra byggefirma til byggefirma 


Du skal naturligvis blive enig med dig selv om, hvilken stil du ønsker, at din bolig skal have. De forskellige byggefirmaer har forskellige arkitekter og designere. Der er derfor helt sikkert et byggefirma, der passer bedre til dig end andre. Brug en del tid på at surfe rundt blandt de forskellige byggefirmaer (evt. her på Nybyggerbasen.dk) og find ud af hvilket firma, der kan skabe et design, der er i overensstemmelse med din stil. 

Lad dig dog ikke låse helt fast af de billeder og eksempler, som hver enkelt byggefirma viser frem. Langt det meste kan – hos de fleste firmaer – ændres og skræddersyes i forhold til din stil og dine ideer. Er du for eksempel glad for store vinduespartier og åbne flader og finder et byggefirma, der bruger disse elementer meget, men dog har et farvevalg, som ikke er helt efter din smag. Så lad dig ikke skræmme væk. Farver og lignende kan helt sikkert ændres (også løbende i processen). 

Du skal derfor tage mest udgangspunkt i de overordnede stilarter, som byggefirmaerne præsenterer, og ikke hænge dig i deres valg af detaljer. Detaljerne kan du nemlig selv sætte dit præg på. 

Tidens trend – klassisk nordisk design
 

Et hus skal gerne holde længe, og det kan være svært at beslutte sig for et design, som man også skal kunne lide om 20 år. En generel dansk trend, som har holdt ved i flere år og har spredt sig ud i verden, er det klassiske nordiske design. Det er de lyse farver, åbne flader og naturlige materialer, som går igen i mange af de huse, der bliver bygget i dag. 

Dette look til et hus kan måske virke lidt koldt og bart. Dog er det gode ved det lyse nordiske husdesign er netop, at det er let at gøre det til sit eget og tilsætte familiære og personlige ting. Dét er jo de færreste møbler og boligelementer, der ikke fungerer på hvide vægge og åbne flader. 

Det nordiske design kommer i en masse forskellige afskygninger, og du vil finde mange forskellige variationer af denne form for boligdesign. Igen er det en god idé at kigge de forskellige byggefirmaer igennem og se hvilket design, der passer bedst til dig og din familie. 

Det kan dog fastslås, at man sjældent går galt i byen med det enkle, lyse nordiske design af huse, og at dette er et boligdesign, der vil fungere mange år frem i tiden. Har du lyst til at læse mere on boligdesign, kan du med fordel læse vores blogindlæg Skab charme og personlighed i et helt nybygget hus.

 

De vigtigste ting som du skal tage med dig fra denne artikel 

  • Med et arkitekttegnet hus får du en designfrihed, som du ikke får ved køb af gamle huse. 
  • Gamle huse har ikke patent på hygge og charme.
  • De designmæssige forskelle på typehuse og arkitekttegnede huse er minimale. Derfor kaldes de i dag arkitekttegnede typehuse. 
  • Byggefirmaer fremlægger forskellige stilarter, men mange aspekter kan skræddersyes til dine behov og ønsker. 
  • Nutidens klassiske nordiske design af huse er et enkelt design, der vil vare ved.
Nybyggerbasen bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).