blog_image

Det skal du vide om overvågning & alarmer

Videoovervågning

Vil du forebygge indbrud og/eller hærværk? Videoovervågning er et godt redskab, som forebygger ubudne gæster. Der er dog nogle regler, som man skal tage højde for, når man installerer videoovervågning i/eller uden for sin bolig.

Man må ikke offentliggøre billeder fra sin videoovervågning, selvom det kan være fristende i et forsøg på at identificere evt. indbrudstyve. Dette er ulovligt og strafbart. I Danmark er det kun politiet, som har retten til at dele og offentliggøre overvågningsvideoer. De kan dog i særtilfælde give lov til, at man selv må dele sin overvågningsvideo. De vil dog typisk bede online medier og aviser om at dele disse videoer eller billeder i forsøget på at identificere og fange forbryderen.

Jf. persondataloven må overvågningsvideoer og billeder ikke deles med offentligheden – heller ikke på sociale medier som Facebook i en lukket gruppe. Det er en overtrædelse af gældende dansk lovgivning, som kan medføre bødestraf på op til 10.000 kr.

Du må ikke overvåge offentlige veje eller områder – heller ikke selvom kameraet sidder inde på din grund og har til hensigt at overvåge din egen grund. Dvs. du må gerne sætte overvågningskamera over din hoveddør, som filmer ud mod dit indgangsparti, men det må ikke kunne ”se” længere end der, hvor din grund ophører. Altså, må fortovet ikke kunne ses af dit kamera, fordi det er offentlig vej hvor andre færdes.

Bor du et sted, hvor det er normalt, at biler kører på din grund for at komme videre, så skal du huske at gøre bilisterne opmærksomme på, at grunden er privat. Evt. skriv at gennemkørsel er forbudt, hvis det er tilfældet, og at du overvåger området. Dette skal der skiltes med. Det har også en forebyggende effekt med tydelig skiltning, af at grunden videoovervåges. 

Ovenstående ”regel” har én undtagelse. Overvåger du din grund, og dit kamera filmer ud over din grund, må optagelserne gerne fortsætte men ikke gemmes og kan derfor ikke bruges til, at afsløre eksempelvis indbrudstyve.

Tyverialarm

Udover videoovervågning kan det være en god idé at få installeret en tyverialarm. Der findes mange forskellige alarmsystemer og udbydere. Det er derfor vigtigt at overveje dine behov og ud fra dem finde den helt rigtige udbyder, der passer til dig og dine ønsker.

Naturligvis vil det bedste scenarie være, at alarmen aldrig vil gå, ligesom det ønskes at ens forsikringer aldrig skal bruges. En alarm har til formål at forebygge indbrud. Vælger indbrudstyven alligevel at fortsætte, så har sirener, røg mm. en afskrækkende effekt. Hvis sirenen hyler, så panikker tyven over larmen over tanken om, at naboen helt sikkert vil høre det og komme til undsætning.

En tyverialarm kan købes både med og uden abonnement. En tyverialarm med abonnement er koblet op på en vagtcentral, som er bemandet døgnet rundt. Du kan, alt afhængig af hvilket alarmselskab du køber af, selv vælge om reaktionen skal være, at du få en besked, et opkald eller lignende, eller om vagtcentralen skal sende en vagt til din bolig. En vagt vil sikre boligen ved at tjekke om indbrudstyven stadig er der, og ellers sørge for tildækning af en evt. smadret rude.

En tyverialarm uden abonnement er ikke koblet op på en vagtcentral. Det er altså ikke muligt, at få en vagt til at tjekke din bolig, hvis alarmen går. Der findes i stedet alarmer, som gennem et forprogrammeret system vil sende en sms til din telefon, hvis alarmen går. Uden abonnement får man stadig den forebyggende effekt, som der er ved at skilte med at man har tyverialarm. Der vil bare ikke ankomme hjælp, hvis tyven ignorer skiltningen og bryder ind.

Men hvad kan man bruge en alarm til, hvis man ikke har et abonnement? Det korte svar er forebyggelse. En indbrudstyv ved ikke om alarmen udløser en reaktion fra en vagtcentral. Med en alarm uden abonnement er der stadig nogen, der skal alarmeres hvis den går. Hvem det skal være, kan du ofte selv bestemme. Du kan med nogle alarmer vælge, hvem der skal have besked om at alarmen er gået i en forprogrammeret prioriteret rækkefølge.

Der er mange muligheder på markedet inden for alarmer. Der findes alarmer, som kun reagerer på, at hoveddøren åbnes (typisk løsningen i lejligheder, som ligger over 1. sal), alarmer som har bevægelsescensorer, dør- og vinduescensorer, røgalarmer, som umuliggør enhver form for udsyn og meget mere. Du skal bare finde det, som passer til dig og det som du føler dig mest tryg ved.

Det er også værd at tage med, at du kan få fradrag for udgifterne ved arbejdslønnen, når du skal have installeret en alarm. Det betyder, at du kan få hjælp til betalingen af monteringen af din alarm.

En alarm er selvfølgelig ikke det vigtigste, når du skal sikre dit hjem. Det vigtigste er at sørge for at sikre døre, vinduer og andre mulige åbninger og sørge for, at alt er lukket og låst.

Nybyggerbasen bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).