blog_image

Ekstra tilføjelser til jeres nye hjem

I står og har valgt det perfekte hus, og er dermed et skridt nærmere at få jeres drøm opfyldt. Rammerne for hovedbygningen er sat, men har I tænkt på, om det ville være aktuelt for jer at tilføje en tilbygning? En tilbygning der kan rumme jeres biler og tilføre ekstra opbevaringsplads til udendørsredskaber, som der ikke er plads til inde i huset? 

Alt efter jeres behov, så vil det som nybygger være værd at overveje, om I bør tilføje en carport, garage og/eller værksted til jeres nye bolig. Leder I efter den pæneste finish på jeres projekt, kan det være ideelt at indtænke integrerede løsninger. På den måde vil I på sigt kunne undgå at skulle ændre på boligens æstetiske udtryk. Ekstra tilføjelser som carport, garage og/eller værksted, kan være med til at gøre hverdagen lettere og bidrage til ekstraværdi, hvis I en dag skulle ønske at sælge huset. Carport, garage og/eller værksted kan sagtens laves sådan, at tilbygningen kan bruges til andet end blot at opbevare bilen. Under alle omstændigheder er det værd at undersøge, hvad mulighederne er, og om det ville give mening for jer at planlægge det ind i jeres budget. 

Hvad er forskellen på carport, garage og værksted?

Hvilken type af tilbygning der passer jer bedst, handler først og fremmest om jeres behov i dagligdagen. Nu er det typisk sådan, at jeres forskellige behov sagtens vil kunne dækkes af en kombineret rum-løsning. Det anbefales, at man bygger tilbygningen så stor, at den kan rumme cykler, havemøbler, værktøj, grill osv. På den måde integrerer man carport, garage og værksted til ét samlet rum der dækker flere behov på én og samme tid. 

Carport - hvis jeres største behov er at bilen står i tørvejr

En carport er designet til at beskytte jeres bil(er) mod alt slags vind og vejr. Er jeres eneste behov at jeres bil(er) kan komme i læ for regn og slud, så vil den mest enkle løsning være en carport. Carporte har typisk plads til én eller to biler, og kan designes som værende åbne eller lukkede rum. Den helt åbne og simple carportløsning er klart den mest budgetvenlige, mens den lukkede carport/garage/værksted-konstruktion vil være en dyrere udgift. 

Ovenfor kan I se et eksempel på, hvordan en lukket carport kan se ud.

Garage - et sted hvor der er plads til bil og opbevaring

Garager er multifunktionelle rum, hvor der typisk er plads til jeres bil(er) og plads til diverse opbevaring. Her tilføjer man normalt et lukket udhus, hvor man f.eks. kan have haveredskaber stående. 

Værksted - når der er fokus på arbejdsplads

Værksteder kan sagtens have plads til bilen. Men oftest vil et værksted udelukkende bestå af et rum, der bruges til at opbevare værktøj og som benyttes til at arbejde i. Tilføjelsen af et værksted vil normalt udspringe af behovet for at have nem adgang til værktøj og god plads til at udføre forskelligt håndværk. Hvis man for eksempel er selvstændig håndværker, ville det muligvis være en ideel løsning at kunne hænge alt sit værktøj op på en specieldesignet væg, samt have masser af bordplads og gulvplads til at kunne arbejde på. Værkstedet er også en god løsning til dem, der i sin fritid f.eks. reparerer biler, både, cykler eller snedker-møbler. 

Sådan kan et værksted i garagen se ud.

Fritliggende eller integreret?

Fritliggende betyder, at jeres tilbygning ikke ligger i forlængelse af resten af huset.  Det er primært carporte som designes fritliggende, da deres primære funktion er at skærme bilen for diverse vejrforhold. Integreret betyder, at I vil have direkte adgang til tilbygningen fra huset af - uden at skulle bevæge jer udenfor. Det smarte ved et integreret rum er, at I vil kunne bevæge jer frit fra tilbygningen og ind i huset uden at slæbe f.eks. sne eller jord med ind. Præcis som ordet tilbygning indikerer, vil en integreret løsning være en direkte tilføjelse til jeres hovedbygning, og den vil dermed føles som en naturlig del af resten af husets indretning. 

Man kan dog sagtens inddele ens behov i flere ‘tilbygninger’ ved f.eks. at vælge at have en fritliggende carport, og samtidig tilføje en garage/et værksted der ligger i forlængelse af hovedbygningen. Det afhænger af, hvad I mener er bedst for jer, og hvad der kan lade sig gøre i forhold til byggegrundens størrelse. Nogle prioriterer at fylde grunden med bygninger, mens andre hellere vil prioritere at have en stor have eller terrasse. 

Isolering, el, vand & afløb

Overvej om det ville være en smart investering at isolere, indlægge el og vand i tilbygningen. Skal rummet kunne bruges til at omplante stuens blomster, er det måske meget rart med en vask og adgang til vand. Vil I kunne vaske bil og cykler inde i rummet, er det oplagt at få lavet et afløb. Skal der kunne bruges elektrisk værktøj, eller f.eks. oplades el-biler, er det nødvendigt med el-installationer. Her skal I være opmærksomme på, at der skal professionelle fagfolk til at lægge el, afløb og vand. Præcis som der skal i hovedhuset. Det er ganske luksuriøst at have en garage, der har vand, afløb og el, men er det tilføjelser I gør brug af vil det skabe en masse komfort og bidrage til en lettere hverdag. Hvilket I i sidste ende vil sætte pris på. Det skal dog ikke forstås sådan at disse tilføjelser er uundværlige, men hvis de på sigt kan give jer mere frihed til at udnytte alle aspekter af jeres nye bolig, er det måske værd at ligge lidt flere penge af til denne ekstra komfort. 

Konstruktion og design

Hvordan tilbygningen skal konstrueres afhænger i særdeleshed af hvilken type I vælger. Der er utallige muligheder, men det er en god ide at diskutere sine ideer med den virksomhed man har valgt til at bygge hovedbygningen. De har ofte en masse gode og velfungerende løsninger, som kan tilpasses præcis jeres behov. Også så I får et hus og tilbygning der står præcis med den finish som I ønsker.

Lukket og integreret design:

Er det et lukket og integreret design, vil tilbygningen kunne tilpasses hovedbygningen sådan, at man ved første øjekast ikke vil tænke over, at det er en carport/garage/værksted. Ønsker I, at tilbygningen står selvstændigt, men fortsat er lukket, så kan I jo vælge at videreføre designet fra hovedbygningen, eller vælge en helt andet stil.

Ovenfor ses en carport i lukket og ikke-integreret stil.

Nedenfor ses en carport i lukket og integreret stil.

Åbne konstruktioner:

Åbne design vil oftest kun bruges til carporte, og består typisk af fire søjler der er bærende for taget. I siden mod naboen tilføjes normalt en form for afskærmning. Der kan eventuelt tilføres løsninger som et lille redskabsskur nede for enden, eller enkle opbevaringsløsninger på den væg som fungerer afskærmende.

Smarte designløsninger

Vær kreativ og løsningsorienteret I jeres indretning

De fleste kunne egentlig godt tænke sig en tilbygning, hvor der både er plads til én eller flere biler, som kan rumme værktøj, græsslåmaskine, cykler, haveredskaber, og hvor der er en masse opbevaringsmuligheder. Ét stort multifunktionelt rum, der kan bruges til lidt af hvert. Det kræver dog også, at I er bevidste om, hvordan I indretter rummet bedst muligt, så I kan udnytte pladsen. Især fordi tilbygningen vil være meget mindre end hovedbygningen. Vær derfor kreativ, undersøg hvilke smarte designløsninger der findes på markedet, og snak med jeres valgte entreprenør om hvilke løsninger, de har kendskab til og kan tilbyde. Det vigtigste er, at I gør jer nogle overvejelser om, hvad I har brug for, og hvordan jeres behov bedst dækkes. 

Separate tilbygninger:

Hvis I ikke synes, det er mest ideelt for jer at have f.eks. haveredskaber og værktøj samlet i samme rum, så kan det være en løsning at bygge et mindre skur ude i haven, hvor alt der har med havearbejde at gøre har sin plads.

Væg-opbevaring:

I en multifunktionel carport/garage/værksted-tilbygning er det primært væggene, som gør det muligt at udnytte pladsen mest muligt - især fordi bilerne vil tage det meste af gulvpladsen. Alt efter om I skal have plads til én eller to biler, vil der kunne gøres plads til flere skabe og/eller hyldeløsninger. Andre løsninger indebærer vægophæng, der gør det nemt at hænge cykler op, så de er væk fra gulvet, og der dermed er mere plads til bilerne. Vægophæng designet til værktøj og redskaber, borde der kan slås op og ned alt efter behov, samt loftophæng gør at alt er let tilgængeligt, men samtidig ikke fylder på gulvet.

Garage- og carportåbning

Der findes et utal af løsninger, når det kommer til, hvordan I ønsker, at carporten åbner. Som set i film, kan I få de helt moderne løsninger, hvor en fjernbetjening gør det muligt for jer at åbne porten på afstand og helt uden at skulle forlade bilen. En anden løsning indebærer installationen af et tastatur på ydervæggen, hvor man indtaster en selvvalgt kode, der åbner porten. Ellers kan man selvfølgelig sagtens nøjes med den løsning, hvor man simpelt har en nøgle, der låser porten op, hvorefter man ved håndkraft selv løfter porten op og i igen. Hvis man har valgt en åben konstruktion, så er det ikke aktuelt at tale om muligheden for at kunne låse carporten. 

VÆR OPMÆRKSOM PÅ REGLERNE!

Det er selvfølgelig vigtigt, at alle regler i forbindelse med carport eller andre tilføjelser til hovedbygningen overholdes. Hvis I får inkorporeret disse tilføjelser samtidig med, at jeres hus bygges, så vil jeres entreprenørfirma som oftest have overblikket og sørge for, at reglerne overholdes. Læs en kort gennemgang af de mest generelle regler her: https://www.idenyt.dk/huset/garage-og-carport/det-skal-du-tanke-pa-nar-du-bygger-carport/

Nybyggerbasen bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).