blog_image

Energiklasser: 2015-, 2020- og Passivhuse

Energiklasser: 2015-, 2020- og Passivhuse

Energimæssigt og driftsøkonomisk er det en god idé at bygge nyt. Det er efterhånden de færreste, der ikke er enige i det udgangspunkt. Nybyggeri tynger dog også på vores samlede energiforbrug. Det gælder ikke kun ved drift og vedligeholdelse af huset, men også i forbindelse med produktion og transport af materialer, opførelse m.v.

30 til 40 procent af det danske energiforbrug går til opvarmning, ventilation og lys i bygninger. Det gælder i hele Europa, og det er blandt andet derfor, der sættes krav til enfamilieshusets ’energimæssige ydeevne’.


Hvilke energiklasser findes der?

De almindelige energiklasser i Danmark er 2015- og 2020-huse. Kravene til 2015-huset er i dag minimumskrav for nybyggeri, hvor 2020- er skærpede, frivillige krav.

Herudover findes den øvrige – frivillige – energiklasse ’passivhus’. Der er her tale om et hus, der blandt andet producerer sin egen opvarmning.


Overordnet kan det siges, at energiklasserne sætter energirammen for det pågældende hus. Det er et spørgsmål om krav til isolering og tæthed samt eksempelvis installationer til varmegenvinding, luftsolfangere eller solceller.
 

Hvilken energiklasse bør jeg vælge?

Du får med 2020-huset et driftsøkonomisk hus, der har et væsentligt lavere energiforbrug end standardhusene i dag. Huset lever samtidig op til fremtidens skærpede krav med Bygningsreglement af 2020 (”BR20”).

Bemærk at vedtagelsen af BR20 ikke har betydning for huset, du allerede bor i. Du risikerer altså ikke at skulle ”omdanne” dit hus efter nye krav. Der vil samtidig være en overgangsfase mellem nugældende vedtagne BR18 og BR20. I denne periode kan du selv bestemme efter hvilken standard, du vil bygge. 

Du kan spare penge nu og her (grundet de lempeligere krav til isolering m.m.), hvis du vælger at bygge et hus godkendt som 2015-hus. Dette er det ufravigelige minimum, der sættes til nybyggeri i dag. På trods af at 2015-huset – energimæssigt – må stå tilbage for 2020-huset, er der tale om et optimeret hus, der bruger 43 % mere energi end sin forgænger 2010-huset.

Passiv-huset er valget for den ekstraordinært energibevidste, grønne nybygger. Der er tale om et hus, der i det store hele minder om 2020-huset. Der er dog særlige krav i forhold til eksempelvis opvarmet brugsvand og rumopvarmning, idet passivhuset producerer sin egen opvarmning ved hjælp af et ventilations-/ og varmeanlæg.'
 

Overblik over nogle af de vigtigste krav til husene:

Energi-/isoleringskrav

2015-hus

2020-hus

Passivhus

Energiramme

36,7 kWh/m2 pr. år*

20 kWh/m2 pr. år*

15 kWh/m2 pr. år*

Gulv

400-500 mm

400 mm

400 mm

Vægge let konstruktion

350 mm

400 mm

400 mm

Hulmur tung konstruktion

300 mm

400 mm

400 mm

Loft/tag

500 mm

500 mm

500 mm

Andet

 

Tæthedskrav: Typisk krav om ventilation med varmegenvinding

Tæthedskrav:

Ventilationsanlæg med varmegenindvinding.

 

Elforbrug: Der stilles krav til passivhusets elforbrug, der ikke må være over 120 kWh/m2 pr. år

 

 

*Tallet er inklusiv køling, ventilation, varmt vand og opvarmning, men eksklusiv det totale elforbrug til fx hårde hvidevarer samt lys. 

 

Læs også: Jordbundsundersøgelser og miljø-/forureningsundersøgelser

 

Nybyggerbasen bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).