blog_image

Fokus på haven

Fokus på haven

Når man bygger nyt hus er alt fokus af naturlige årsager lagt på huset – men hvad med haven? Haven omkranser huset rent æstetisk, og der er uendeligt potentiale for udførelsen. Hvis du skaber den rette have, kan denne hurtigt blive samlingspunktet for familien. Haven er et sted for leg, afslapning og hygge. Haven kan altså nærmest ses som et hvilket som helst andet rum i huset, som selvfølgelig skal indrettes. Men hvor skal man begynde? Først tanke, så handling.

Her gennemgår vi alle de ting, som du bør tænke over, når du skal indrette og anlægge din nye have. 


Hegn, skel og den klassiske nabostrid

Et hegn eller en hæk lyder ikke umiddelbart som skræmmende eller voldsomme ting, men ikke desto mindre er de en af de hyppigste årsager til de helt store nabostrider. Det er værd at sørge for, at der er god stemning dig og din nabo imellem. Vi giver dig derfor lige en introduktion til reglerne omkring hegn og skel. 

Når du sætter hegn op, skal det sættes langs med skellet på din grund. Du finder skellet ved at se på de skelpæle, der er sat ud til at markere grænsen mellem din og din nabos grund. Placerer du hegnet lige ved skellet, må hegnet maksimalt være 1,8 meter. Er der derimod afstand mellem skellet og hegnet, må du lægge afstanden til i højden af dit hegn. Så hvis du placerer hegnet 1 meter fra skellet, må hegnet være 2,8 meter. Er hegnet placeret over 1,75 meter fra skellet, så betegnes dette som et indre hegn, og du må derfor helt selv vælge højde og udseende. Hegnet, om det er et indre eller ydre hegn, må dog ikke være til gene for din nabo eller udgøre en fare for personer eller bebyggelse. Derudover er det altid god stil at vælge et hegn, der passer til omgivelserne og husene i området. På denne måde undgår du at irritere naboerne. 

Lidt svære bliver det, når der skal opsættes et fælles hegn. Nu er i to parter om at tage beslutningerne – og i skal jo helst blive enige. Et fælleshegn eller fælleshæk skal placeret lige på skellet og skal følge reglerne, som er beskrevet ovenfor. Dog er det muligt at komme udenom reglerne for højde og udseende, hvis I bliver enige med hinanden om dette. Bygger du i et nybyggerkvarter, så kan du godt regne med, at det kommer til at tage en rum tid, før en hæk har vokset sig stor nok til at afskærme to grunde fra hinanden. Alternativt kan der købes og plantes en hæk, der er vokset lidt i forvejen. 
 

Haven og boligen bør passe sammen

Som nævnt ovenfor er det god stil overfor din nabo at sørge for at dine hegn er i samme stil som huset. Dette er også bare god stil rent æstetisk. Sørg for at vælg planter, havemøbler og materialer, der matcher dit hus og din bolig. På denne måde skabes der en fuldent harmoni i dit hjem. 
 

Havearkitekter – Hvad kan de gøre for dig?

Lige netop at få boligen og haven til at passe sammen er et job for en havearkitekt. En havearkitekt har nemlig en masse faglig viden og kan lægge en haveplan, der vil skabe et sammenhængende og harmonisk udtryk. På denne måde kan du få lige netop den have, som du drømmer om, selv hvis du ikke har de grønneste fingre. Og selv folk med grønne fingre kan have vanskeligheder med at anlægge en have. Der er nemlig et stort logistisk planlægningsarbejde bag den velfungerende have. Vi anbefaler, at du og din familie tænker over, hvordan haven skal indrettes og kontakter en havearkitekt (evt. bare som rådgiver, hvis budgettet er begrænset). En havearkitekts råd og gode planlægning kan spare jer for mange penge i det lange løb. 


Udendørsbelysning er godt for flere ting

Selv i de lyse sommernætter er det rart med lyskilder i haven – både til at skabe hyggelig belysning på terrassen, finde vej ud til skuret og som indbrudssikring. 

Er huset helt mørkt, kan tyven hurtigt tro, at I ikke er hjemme, og det er desuden nemmere at bevæge sig ubemærket rundt på jeres grund i mørke. En anden god idé er at installere censorer, så lyset tændes ved bevægelse. Dette vil skræmme tyven væk samt alarmere dig selv inde i huset og dine naboer om, at der er nogen, der bevæger sig på din grund. Læs meget mere om indbrudssikring(LINK) i et af vores andre blogindlæg.

Derudover har lyset en æstetisk effekt. Tænk over hvilken slags belysning du gerne vil have, hvilket lys lamperne skal give, og hvordan lamperne skal se ud. Lamper kan fås i alle afskygninger, og der er derfor rigeligt med muligheder for at skabe sit helt eget udtryk. Find ud af hvor lyset skal sættes op. Skal der lys over hoveddøren, på terrassen, i carporten, langs indgangspartiet eller måske op af husmuren? Det er også smart, at tænke over dette, inden huset står færdigt, da du så kan inkorporere underjordiske rør og lignende til opsætning af lys på sigt.

Den bedste belysningsløsning afhænger af, hvilken bolig der bygges. Dog kan du tænke over, at der bør være bredt lys omkring indgangspartier og i haven, så der skabes overblik. Lyset omkring hoveddøren og andre indgange skal derimod være mere skarpt og fungere som et spotlys, så man kan finde nøglerne i tasken og ramme nøglehullet. Peger lyset opad skaber det stemning, og peger lyset nedad skaber det fokus. Derfor giver det mening at sætte opadrettede lamper på en terrasse og nedadrettede lamper omkring en trappe.

Derudover er det værd at nævne, at du ikke selv har lov til at opsætte fast udendørsbelysning. Du skal derfor kontakte en autoriseret elinstallatør. Dette er også vigtigt i forsikringsmæssigt øjemed.


Den nemme løsning 

En have kan sagtens blive utrolig flot, hyggelig og brugbar, uden at det behøver at kræve uoverskueligt mange ressourcer og arbejdstimer. Dette gælder også, når vi taler om vedligehold. Mange bliver skræmte og vil ikke anlægge en flot have, fordi de tænker, at den kræver alt for meget arbejde at holde pæn. 

For eksempel kan det at anlægge og plante en ny græsplæne tage en hel masse tid og ressourcer, men der findes en nem læsning: Rullegræs. Du ruller græsset ud, og vupti, så har du en frodig og grøn have. Græsset er stadig naturligt, og der går ikke længe, før du ikke kan se, at det er rullegræs længere. Nogen mener, at rullegræs er alt for dyrt i forhold til at så græsset selv. Dette er sådan set rigtigt, hvis man har den helt rigtige jord for græsset til at gro i, og man vander og behandler det nyligt såede græs præcis efter forskrifterne. Dette kræver blandt andet at plænen ikke betrædes i et stykke tid. Dette besvær undgår du ved rullegræs. Det er op til dig at vurdere, om det er pengene værd. 

Der findes heldigvis også ”nemme planter”, der holder til de danske vejrforhold, ikke så let får sygdomme og ikke kræver så meget kærlighed for at holde sig pæne. Bunddækkende stauder kan holde sig selv og er samtidig med til at få bugt med skvadderkål og andet ukrudt. Hortensiaer og rododendroner er også en slags buske, der pynter med blomster og nærmest holder sig selv. Du kan også godt have roser i din ”nemme” have, det kræver blot, at du vælger de rette sorter – f.eks. sorterne New Dawn eller Golden Celebration. Du kan med fordel spørge din lokale planteskole til råds. 

 

Børn i haven – sikkerhed og sjov

Haven skal være et ”opholdsrum” med aktiviteter og områder for hele familien. Folk og børn har meget forskellige præferencer alt efter alder og temperament. For de små er det som regel et hit med en sandkasse og et gyngestativ. Alle former for gemmesteder og huler er også noget, som de fleste børn nyder. Du kan også være kreativ og lave en balancebane af træstubbe. For de lidt ældre børn er det sjovt med plads til sportsaktiviteter som fodboldmål og volleyballnet. Ønsker du at samle hele familien, er det også både sjovt og hyggeligt med kroket og kongespil – eller måske et bålsted, som alle kan sidde omkring? Mulighederne er uendelige, og det er kun fantasien, der sætter grænser. 

To meget populære ting til haven er poolen og trampolinen. Dette kan være rigtig sjovt, men kræver også nogle sikkerhedsforanstaltninger. Mange skader sker på trampolinen, fordi for mange hopper samtidig, eller fordi en falder ud over kanten. Det anbefales derfor altid at sætte et sikkerhedsnet op omkring trampolinen og lave regler for, hvor mange der må hoppe på en gang. Af æstetiske grunde kan det også være en god idé at grave trampolinen ned. Således tager den ikke så meget blikfang, når der ikke er nogen, der hopper på den. 

Ligesom en nedgravet trampolin kan man også have en nedgravet pool. Dette er super lækkert om sommeren, men kræver meget vedligehold. Samtidig skal du være meget opmærksom, hvis du eller naboen har mindre børn. Da mange skrækscenarier kan udfolde sig, hvis man ikke holder opsyn. En løsning er at sætte hegn op omkring poolen. Hvis du heller ikke gider så meget vedligeholde, kan det være en mulighed at have en pool, der kan sættes op og tages ned igen. 

Lad naturen komme til jer 

Er der noget så dejligt som fuglekvidder? Du kan skabe lidt liv og ægte natur i din have ved at lokke de mange fine, danske fugle til. Dette kan du gøre på tre måder: Fuglebad, fuglemad og fuglehuse – og en kombination af disse fungerer bedst. Fuglebade kommer i alle afskygninger, og fuglene er ligeglade med udseendet, så du kan bare købe den, du bedst kan lide. Sørg for at der altid er frisk vand i. Derudover kan du sætte et fuglehus eller en beholder ud med fuglemad. Placer dette et sted, hvor du gerne vil have fuglene. Det bliver noget rod, hvis du sætter fuglehuset op på terrassen og derefter forsøger at jage fuglende væk, fordi de forstyrre i frokosten. Du kan også lokke lidt anderledes fugle til ved at bygge fuglekasser, der passer lige netop til den art fugle, som du ønsker i haven.

At have mange fugle i haven har også den bonusfunktion, at fuglene spiser uønskede insekter. Kommer der mange fugle i haven, får i derfor hurtigt bugt med orme og lignende. 

 

Den bæredygtige have

Der er rigtig mange måder at holde en bæredygtig have. Først og fremmest handler det om, at være opmærksom på, hvor de materialer, som du bruger i haven, kommer fra. Derudover bør du altid kigge efter, om det træ, der bruges, er FSC eller PEFC mærket, da dette betyder, at træet kommer fra bæredygtigt skovbrug. 

Udnyt de naturlige ressourcer, skån miljøet og spar på regningerne. Du kan opsamle regnvand i en stor beholder og derefter bruge det til at vande haven i tørre perioder. Det aflaster miljøet, og du sparer på vandregningen. Har du mange planter og blomster, er det en god idé at anlægge en kompost. Komposten kan efter tid bruges til gødning, der giver liv til dine andre blomster. En fuldendt, miljøvenlig cirkel. Derudover er der solcellerne. Måske du ikke har lyst til at have solceller på taget, men du kan bruge solcelledrevne lamper i haven. Elregningen bliver mindre, og så slipper du også for alt vedligeholdet. 

Undgå at bruge giftstoffer i haven. Der er altid et naturligt alternativ til de skadelige giftstoffer. Som nævnt ovenfor kan et fuglebad, der tillokker fugle, mindske ormebestanden, og på samme måde kan du gøde naturligt og indfange hvepse i stedet for at spraye i mod dem.

I det endnu større billede kan du også undgå giftstoffer i naturen ved gro dine egne økologiske grøntsager. Du kan starte i det små med et højbed med krydderurter eller gå ”all-in” med en fuld køkkenhave. At anlægge en køkkenhave eller drivhus ser godt ud i haven, er en hyggelig aktivitet og kan formindske dit miljøbelastende fingeraftryk. Desuden er det ret sejt at kunne sige, at man er selvforsynende hen over sommeren, er det ikke?

 

Nybyggerbasen bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).