blog_image

Hvad koster det at bygge nyt?

Hvad koster det at bygge nyt?

Går du og drømmer om at bygge nyt hus? Prisen på nybyggeri afhænger af en lang række forskellige ting. Man kan derfor ikke give et standardsvar på, hvad det koster at bygge nyt. Prisen afhænger derimod af, hvilke ønsker du har til dit nye hus.

Nybyggeri kan derfor laves i forskelligt prisleje, som afhænger af, om man vil have det arkitekttegnet ned til den mindste detalje, eller om man kan klare sig med standard løsninger.

Nybyggeri bliver dog ofte dyrere end forventet, fordi der opstår uforudsete udgifter, eller fordi man ikke har medregnet alle udgifter i budgettet.

Det er derfor vigtigt, at man starter med at få styr på økonomien, og at man lægger et budget, som tager højde for begge dele, når man begynder på nybyggeri. På den måde kan man sørge for, at prisen ikke løber løbsk og dermed bliver meget højere end forventet.

For at hjælpe dig på vej, har vi nedenfor samlet nogle af de vigtigste faktorer, man skal tage højde for, når man lægger budgettet for sit nybyggeri.


Hvad kan du låne for?

For at kunne lægge et budget for dit nybyggeri er det naturligvis vigtigt at vide, hvor meget det er muligt at låne for. På den måde ved du nemlig hvor stort et hus, du har råd til at bygge, samt hvor meget du kan bruge på materialer.

At indhente et lånetilbud kræver dog for det meste, at du har et grundlæggende budget over byggeprojektet, som indeholder alt fra grundens købspris til byggeomkostninger. Banken eller realkreditinstituttet skal nemlig bruge dette til at godkende dit lån. Hvordan du låner til dit nybyggeri, kan du læse mere om i vores artikel Lån til at bygge nyt hus

For at lægge det grundlæggende budget, som banken eller realkreditinstituttet skal bruge, kan du anvende en tommelfingerregel for, hvor meget du kan få lov til at låne. Tommelfingerreglen siger, at du skal gange din årsindkomst før skat med 3,5. Herefter skal du lægge din opsparing til resultatet.

På denne måde kan du få en idé om, hvor meget du har råd til at bygge for, hvilket du kan lægge dit foreløbige budget ud fra. Det er dog vigtigt, at du sørger for at opdatere budgettet, når du har fået godkendt lånet, så budgettet tager udgangspunkt i de reelle tal.

Det er samtidig vigtigt at være opmærksom på, at banken ikke kun ser på din årsindkomst, når de vurderer, om du kan låne penge til at bygge for. Banken kigger nemlig også på din økonomiske historik.

Det betyder, at banken ser på, om du er i stand til at spare op, eller om du løber tør for penge sidst på måneden. Disse oplysninger bruger banken til at vurdere, om du har råd til og mulighed for at sidde i det nye hus, når det er færdigt.


Typen af hus har betydning for prisen

En af de ting, der har stor betydning for prisen på dit nybyggeri, er typen af hus. Det vil sige, at et typehus med standard løsninger er billigere end et individuelt arkitekttegnet hus med specifikke krav.


Typehuse

Der er i dag så mange firmaer, der tilbyder typehuse, at konkurrencen på dette område er meget stor. Det betyder, at prisen på denne type hus ofte er mere overkommelig end på et arkitekttegnet hus.

Samtidig er det i dag muligt at sætte sit eget præg på typehusene, så huset får det udtryk, du ønsker. Du skal dog være opmærksom på, at prisen på huset hurtigt kan stige, hvis du foretager mange tilvalg og ændringer ved huset.


Individuelt arkitekttegnet hus

Hvis du ønsker at foretage mange ændringer til typehuset, kan det i nogle tilfælde bedre betale sig at få et individuelt tegnet hus. Med et individuelt tegnet hus kan du få et hus, der er tegnet ned til mindste detalje efter dine ønsker.

Denne type hus kan dog hurtigt blive meget dyr, da man hurtigt kan blive forblændet af alle mulighederne. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at have styr på dine prioriteter, og at du lægger budgettet sammen med arkitekten. På den måde ved arkitekten hvilke rammer, der skal tegnes ud fra.

Alternativt tilbyder flere typehusfirmaer at tegne individuelle huse. Ved at vælge typehusfirmaerne kan du drage fordel af firmaernes gode håndværkeraftaler, hvilket kan være med til at gøre huset billigere.

Hvis du gerne vil vide mere om fordelene og ulemperne ved de forskellige typer huse, kan du læse vores artikel Nybygget hus på flere måder.


Hvilke prioriteter har du?

I forbindelse med valget af typen af hus er det samtidig vigtigt at gøre sig overvejelser om, hvilke prioriteter du har. Er der nogle ting, du absolut ikke vil gå på kompromis med? Eller vil du hellere have mere plads end de bedste materialer?

 

Disse overvejelser er vigtige at gøre sig allerede i den indledende faste, så de kan medregnes i budgettet. Samtidig kan overvejelserne være med til at finde steder i projektet, hvor det er muligt at spare.


5 ting du skal huske, når du lægger dit budget

Vi har herunder samlet fem ting, som er vigtige at huske, når du lægger dit budget. Ved at inddrage disse ting, kan du være med til at sørge for, at dit budget ikke skrider fuldstændigt.

1. Løbende opdatering af budgettet

Det er vigtigt at huske på, at et budget kun er en estimering af, hvad dit byggeprojekt kommer til at koste. Da budgettet skal lægges, før du har fået lov til at låne pengene til projektet, er det nødvendigt at anvende overslagspriser i starten.

I takt med at du indhenter tilbud og priser på håndværkere, materialer og udgifter til byggelån, er det nødvendigt at opdatere budgettet. På den måde kan du hele tiden have et realistisk billede af, hvad dit nye hus kommer til at koste.

I forbindelse med indhentning af tilbud fra håndværkere er det desuden vigtigt at være opmærksom på, hvorvidt prisen er med eller uden moms. Der er nemlig mange håndværkere, som afgiver deres tilbud uden moms. Hvis dette er tilfældet, er det vigtigt, at du sørger for at beregne prisen med moms, når du opdaterer dit budget. På den måde sikrer du, at dit budget viser udgifterne korrekt.


2. Buffer og bygherrereserve

Når du har valgt at bygge nyt hus, er det nødvendigt med en større buffer i budgettet, end hvis du havde købt et eksisterende hus. Det skyldes, at der helt sikkert kommer uforudsete udgifter, når du bygger helt nyt.

Det anbefales derfor, at du har en buffer på 10-15 % til uforudsete udgifter. De 10-15 % skal trækkes fra beløbet til byggeriet, inden du lægger budgettet. Det beløb, der er tilbage, når du har fratrukket bufferen, skal dermed dække alle udgifter, der er ved byggeriet.

Foruden bufferen kan det være en god ide at afsætte det, der kaldes for en bygherrereserve. En bygherrereserve er en reserve, som kun du selv kender til, og som kan bruges, hvis du ønsker at foretage ændringer undervejs.

Bygherrereserven bør være på ca. 5 % af budgettet til håndværkere og rådgivere. Det er en god ide at holde bygherrereserven for sig selv, da en rådgiver ellers hurtigt vil tage den med i sine beregninger.


3. Grund, byggemodning og jordbundsundersøgelser

Foruden prisen på at bygge selve huset, er det også vigtigt, at du husker at medregne prisen til grunden. Det hjælper nemlig ikke meget at kunne låne penge til at bygge nyt hus, hvis ikke du har råd til et sted at bygge det.

I forbindelse med byggegrunden er der flere ting, du skal være opmærksom på, når du lægger dit budget. Først og fremmest bør du afsætte penge til en jordbundsundersøgelse, da det kan have økonomiske konsekvenser, hvis jordbundsforholdene ikke er i orden.

En geoteknisk jordbundsundersøgelse koster i omegnen af 5.000-8.000 kr. ekskl. moms. Hvis du vil vide mere om jordbundsundersøgelser, kan du læse vores artikel Jordbundsundersøgelser og miljø-/forureningsundersøgelser.

Foruden jordbundsundersøgelsen er det vigtigt, at du sørger for at sætte penge af til byggemodning. Byggemodning dækker over alt det arbejde, der skal til for at gøre grunden klar til at blive bebygget. Byggemodning indebærer derfor alt fra kloak, tilslutning og afgift til vand og el, til internet, køreplader og bortskaffelse af jord.


4. Rådgivning og øvrige omkostninger

Når du skal i gang med at bygge dit nye hus, kan det være en god idé at overveje at ansætte en uvildig byggerådgiver. En byggerådgiver kan hjælpe med både planlægningen og med at føre tilsyn og kontrol med byggeriet.

Hvis du vælger at ansætte en byggerådgiver, er det naturligvis vigtigt at medregne udgifter til denne i budgettet, da der ellers ikke vil være penge til denne. Hvis du vil læse mere om, hvorfor der er behov for en byggerådgiver, kan du læse vores artikel Behov for en uvildig byggesagkyndig/rådgiver.

Foruden eventuelle udgifter til rådgivere kommer der også udgifter til byggetilladelse, tinglysning samt til byggestrøm og -vand, som skal medregnes i budgettet. Ligesom der også er finansieringsomkostninger i form af renter, gebyrer og afgifter på det lån, der er blevet taget for at finansiere byggeriet.


5. Når huset står færdigt

Det er ikke nok kun at medregne udgifterne til selve byggefasen i budgettet. Der er nemlig også en række udgifter, som først kommer, når huset står færdigt. Medmindre du har alle møbler og alt inventar til dit nye hus i forvejen, skal udgifter hertil også medregnes i budgettet. Det samme gælder for udgifter til selve flytningen.

Dertil kommer, at selvom et hus står færdigt, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at det også fremstår færdigt. Det hænger sammen med, at huset kan se bart og ufærdigt ud, hvis ikke arealerne omkring huset er blevet ordnet. Det kan derfor være en god idé også at medregne udgifter til haven og udendørsarealerne, når du lægger dit budget. På den måde kan dit nye hus nemlig fremstå helt færdigt, allerede når du flytter ind.

 

Nybyggerbasen bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).