blog_image

Indbrudssikring af dit hjem

I Danmark er vi ikke særlig gode til at indbrudssikre vores hjem, eller også er vi bare for godtroende. Danmark er det land i verden som har flest indbrud pr. indbygger, hvilket tydeligt illustrerer manglende fokus på indbrudssikring i hjemmet. Ifølge Det Kriminalpræventive Råd var tallet rekordhøjt i 2009, hvor der var hele 48.670 indbrud. Til sammenligning var der i 2017 ”kun” 29.137 indbrud – hvilket stadig er en del højere end vores nordiske naboer.

Når du står med et nybyggeri, er det vigtigt at have styr på sikkerheden fra start og tænke sikre løsninger ind i projektet. Det betyder, at der skal vælges de rigtige vinduer, de rigtige døre og evt. andre indgangsmuligheder.

Indbrudssikring af vinduer

Én af indbrudstyvenes foretrukne fremgangsmåder er at bryde ind gennem vinduerne. Mange har den holdning, at ”hvis tyven virkelig vil ind, så skal han nok komme det”. Det er også helt rigtigt, men det handler om tid. En indbrudstyv arbejder under et massivt stressniveau og adrenalinen pumper, hvorfor tyven oftest opgiver, hvis det tager for lang tid at komme ind i frygt for at blive opdaget. Man skal huske at tænke på, at de fleste indbrud bliver begået af amatører. Det betyder også, at der nok ikke har været en længerevarende planlægningsproces mod lige netop dit hus.

Hvis der er noget en indbrudstyv ikke kan lide, så er det opmærksomhed og larm. Det er derfor ofte den sidste udvej, hvis de smadrer en rude. Du kan derfor med fordel overveje at montere låse på alle dine vinduer, så vinduet ikke kan åbnes, selvom ruden smadres. Det udgør dog også en sikkerhedsrisiko for jer, hvis der skulle opstå brand. 

Du kan også forstærke rammerne rundt om vinduerne ved at montere dækskinner eller jernplader, som ligges oven på trærammen af vinduet. Det gør det sværere at bryde vinduet op.

Som nævnt kan indbrudstyvene ikke lide larm. De vil derfor ofte forsøge at bryde rammen op med eksempelvis et koben. Kan det ikke lade sig gøre, vil de ofte forsøge at fjerne listerne og tage hele vinduet ud. For at besværliggøre det, kan du overveje at ”lime” ruden fast med silikone. Det er meget effektivt – faktisk så effektivt, at du selv vil opleve besvær, hvis du en dag beslutter dig for at skifte ruden. 

Den knap så kønne løsning er at montere et gitter, som sættes fast med skruer, som ikke kan skrues ud igen – en såkaldt envejs skrue. På den måde vil du give indbrudstyven så meget besvær, at de ofte vil droppe forsøget, inden de går i gang. Det er dog de færreste, som ønsker at indrette sit hjem som et fængsel af frygt for indbrudstyve. Det er derfor også mest anvendt på kældervinduer.

Indbrudssikring af døre

Når du skal vælge dør, eller bare vil sikre den nuværende lidt ekstra, så er det vigtigt at huske på, at alle yderdøre bliver gennemgået og eller skiftet. Du skal derfor først og fremmest finde en solid dør, som fastsættes til en dørkarm. Pengene er altså givet godt ud, hvis du vælger en dør af en vis kvalitet. Det er vigtigt, at alle døre er topsikrede og ikke kun din hoveddør. Ofte vil det alligevel ikke være hoveddøren, som tyven forsøger at bryde op fordi der er frit udsyn fra vejen og de omkringliggende huse. En evt. bagdør skal derfor være lige så massiv og sikker som hoveddøren.

Herudover er dørens lås eller låse også en vigtig faktor. De fleste danske hjem er udstyret med forældede låse, som ikke er sikre. Udstyr gerne din dør med mere end én lås. Det besværliggør det for indbrudstyvene at komme ind den vej.

Mange hoveddøre er udstyret med ruder. Du kan derfor med fordel overveje at udstyre din dør med såkaldte udesikre låse. Med en udesikret lås kan døren ikke åbnes indefra, hvis den er blevet låst udefra. Det betyder, at selvom en tyv smadrer ruden i døren, så kan han ikke låse døren op indefra. Hvorfor er det en god idé? Det er det fordi, hvis ikke det umuliggør, så besværliggør det i hvert fald tyven i at få store genstande ud fra huset. Det er derfor væsentligt, at bagdøren har samme låsesystem så tyven ikke bare kan vade ud med tingene den vej.

Du kan ligesom med vinduerne montere dækskinner på karmen. Herudover kan du forstærke og sikre udvendige hængsler med sikkerhedsnokker. Sikkerhedsnokker monteres i døre, som åbnes udad til at sikre at en dør eller et vindue ikke kan åbnes, selvom hængslerne ødelægges.

Hvis du har en terrassedør, kan det være en god ide at sikre den på samme måde som med vinduerne med at lime listerne fast med silikone, så tyven er tvunget til at smadre ruden og larme, hvis de vil ind. 

Gode råd

 1. Sørg for altid at låse alle døre og lukke alle vinduer, når du forlader huset. Det gælder ikke kun i stueetagen, men også på 1. sal. Det typiske er indbrud fra en dør eller et vindue i stueetagen, men er der et åbent vindue på 1. sal, så er det ikke umuligt at komme derop.
   
 2. Sørg for at få det til at ligne, at der er nogen hjemme. En indbrudstyv vil oftest begå indbrud i de hjem, hvor der ikke er nogen hjemme. Det er specielt i ferieperioder og højtider, som eksempelvis jul. Mange bruger det trick at lade lyset stå tændt. Problemet er, at det ofte ikke er naturligt. Hvis det kun er i køkkenet, der er tændt lys og det samtidig måske kun er en bordlampe, så tager det ikke en indbrudstyv ret længe at regne ud, at der rent faktisk ikke er nogen hjemme. Der skal være lys i mere end ét rum, og det skal også være loftlamperne, som man normalt bruger, når man er hjemme.

  Hvis du har gode naboer, kan de endda tænde og slukke lys i forskellige rum, så det ikke altid er de samme rum, der er lys i. De fleste rydder op og gør rent inden de skal på ferie, fordi der intet overskud er til det, når man kommer hjem. Det kan dog være en god idé, at lade lidt legetøj, opvask eller lignende være, så det ser ”hverdagsagtigt” ud.
     
 3. Få hjælp af dine naboer, hvis du skal være væk i en længere periode – eksempelvis hvis du skal på ferie. Der er en række af ting, som kan få det til at se ud som om, der er nogen hjemme. Få naboen til at tømme postkassen, parkere en bil i din indkørsel, hænge deres vasketøj på din tørresnor, slå græs om sommeren og skovle sne om vinteren. Alle tingene får det til at se ud som om, at der er nogen hjemme, fordi der har været aktivitet ved dit hus.
   
 4. Lås altid dine haveredskaber og værktøjer inde i skuret eller i huset. Ofte har en tyv ikke ret mange værktøjer med selv, men bruger hvad folk selv har liggende fremme eller i ulåste skure.
   
 5. Har dine døre inde i huset mulighed for at kunne låses så luk og lås alle dørene i huset. Det besværliggør det for indbrudstyven at bevæge sig rundt i de forskellige rum i huset. Det betyder, at tyven skal bryde hver eneste dør op for at komme rundt, og det tager tid og det stresser dem.
   
 6. Anskaf en tyverialarm med bevægelsescensor og vibrationscensor i vinduer. En bevægelsescensor er meget følsom, hvorfor du skal sikre, at der ikke er noget som kan risikere at falde ned eller rotere (pynt på juletræet eksempelvis). Vibrationscensoren vil udløse alarmen, så snart indbrudstyven begynder at brække i vinduet.
   
 7. Hvis du er på ferie, så skal du ikke poste feriebilleder på de sociale medier som Facebook eller Instagram. Hvis du gør det, har du givet indbrudstyven en direkte besked om, at du ikke er hjemme lige foreløbig. Tyven får derfor tid til at planlægge indbruddet og kan tage sig god tid i selve agten. Herudover er der mulighed for, at dit forsikringsselskab vil tilbageholde dele af erstatningen for dine stjålne ejendele, hvis du har lagt feriebilleder op.
   
 8. Til sidst – lad vær med at have computer, ure og andre værdigenstande liggende fremme, så de kan ses fra et vindue i huset. Har du dyre møbler, anlæg eller andet spændende, så tag værdien fra dem. Du kan f.eks. gemme fjernbetjeningen og ledninger fra det dyre B&O anlæg – gør dine ting uinteressante og fjern værdien fra dine genstande, så de ikke er værd at stjæle.Har du meget vigtige dokumenter eller lignende, som absolut ikke må stjæles, kan det være en god idé at overlade dem til naboen eller noget familie, imens du er væk.
Nybyggerbasen bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).