blog_image

Nybygget hus på flere måder

Nybygget hus på flere måder

Du vil gerne bygge et nyt hus. Beslutningen er taget. Men der findes en del flere kombinationsmuligheder end først forventet. Skal det være projektsalg, typehus eller individuelt arkitekttegnet? Og hvilken entrepriseform kan eller bør du vælge?

Der findes overordnet tre måder at komme i mål med det nybyggede hus: projektsalg, typehus eller individuelt arkitekttegnet. For de to sidstnævnte kan også forskellige entrepriseformer komme i spil. 


Projektsalg: ”Den lette vej” til et nyt hus

Investerer du i et projektsalg, får du en samlet pakke med grund og hus. Du skal ikke ud og købe grund på egen hånd, ligesom du har et, ganske vist begrænset, antal af huse, du kan vælge mellem.

Købsaftalen er udarbejdet på forhånd og enslydende for samtlige enheder i projektet. Du køber typisk også det pågældende hus ”på forhånd”. Det vil sige som led i en indledende salgsproces, hvor udbyderen skal have solgt nok huse til, at byggeprojektet kan indledes. I den forbindelse bliver du opkrævet deponering på en mindre del af entreprisesummen samt en bankgaranti på den resterende del.


Fordele og ulemper ved projektsalg

Det er ikke sjældent set, at boliger solgt som projektsalg sælges op til 10% billigere end eksisterende tilsvarende boliger. Hertil skal lægges fordelen ved, at husprisen er udregnet i forhold til markedspriserne ved salgsprocessens start – og ikke indflytningstidspunktet. I et normalt-udviklende marked vil køber derfor ofte se en stigning i husværdien allerede inden indflytning.

Heroverfor står, at du ikke har samme vished om, hvordan det endelige hus – endsige området omkring – kommer til at se ud. Dét har du i større grad efter endt designforløb med et byggefirma, ligesom byggegrunden oftest også er udvalgt efter nøje granskning af kvarteret. For projektsalg består der også altid en risiko for, at projektet ikke fuldføres. Det kan være på grund af manglende salg på de udbudte boliger. Dette samt spørgsmålet om rimelig prisregulering ved boligændringer er forhold, der er reguleret i købsaftalen. Du bør altid forelægge denne for en boligadvokat.


Typehus: For den prisbevidste køber med byggegrund

Har du allerede en grund, og leder du derfor blot efter det rigtige hus til en overkommelig pris, så kan et typehus være det rette valg. Typehuset er en let vej til det kommende hjem, da det tit og ofte kan købes ’nøglefærdigt’ - det vil sige indflytningsklart.

Typehuse er ikke noget entydigt begreb. Det er på tide at aflive myten om, at du ikke har medbestemmelse, når du vælger et typehus. Dét og meget andet kan du læse mere om i vores artikel Typehuse hvad er op og ned? Ser man på typehuse overfor de øvrige to kategorier af huse er det værd at fremhæve nedenstående forhold.


Hvorfor skal du vælge et typehus?

Sammenholdt med et nyt hus købt som projektsalg vil der typisk være tale om en væsentligt kortere proces, fra du beslutter dig for at bygge et nyt typehus til det står klart til indflytning. Det skyldes blandt andet at udbyderen af et projekthus skal have solgt størstedelen - ofte op til 60-70% - før byggeprocessen indledes. Herudover er typehusfirmaerne vant til at bygge deres respektive typehuse. Tegninger og beregninger er lavet på forhånd, og dermed kan byggetilladelsen også opnås hurtigere.

Typehuset eksisterer ofte som prøvehus et sted i landet. Det betyder, at du har mulighed for at teste huset af, og se om det passer dig, inden du underskriver købskontrakten. Huset og dets indretning er gennemtestet af tidligere købere, hvilket også står i kontrast til et nyt huskøb som projektsalg eller individuelt arkitekttegnet.

Med typehuset får du valgmuligheder, men altså ikke den samme valgfrihed som ved et individuelt arkitektegnet hus. Du skal derfor ikke vælge denne hustype, hvis du tillægger det stor betydning, at du bor i et unikt hus, der ikke findes andre steder.


Individuelt arkitekttegnet: For den kræsne køber

Med et individuelt arkitekttegnet hus får du valgfrihed på alle hylder. I dag har størstedelen af byggefirmaerne egen tegnestue. Et alternativ hertil er at få tegnet sit nye hjem hos en arkitekt, og derefter finde et byggefirma, der kan forestå hele eller dele af entreprisen. Den store valgfrihed modsvares af en forholdsvist højere kvadratmeterpris.

Den vel nok største fordel ved et specialtegnet hus – foruden husets karakter af unika – er, at du bliver ført igennem en lang og detaljeret designproces. Ad denne vej vil du blive stillet spørgsmål og få tilsvarende muligheder, som du ikke får ved et typehus eller et hus solgt i forbindelse med projektsalg.


Fordele og ulemper ved et individuelt arkitekttegnet hus

Vælger du et arkitektfirma til at tegne dit hus, vil arkitekten ofte medvirke som din betroet rådgiver og sagkyndige under byggesagen. Det er stærkt betryggende at have en fagmand med under et byggeforløb. De der har stået uden en byggerådgiver i en vanskelig proces kender til vigtigheden heraf.

Du løber imidlertid også en risiko ved at bygge et hus, der er blevet tegnet på din anfordring, og som aldrig har været testet før. Risikoen kan være, at alle forhold og detaljer ikke er afklaret på forhånd, og at tidsplanen og økonomien ikke holder. Det kan være svært at rette op på disse ting, når først processen er i gang, eller huset står opført. Dette står i klar kontrast til typehuset, der er gennemtestet og ikke mindst tilpasset af familier som din egen.

 

Interesseret i at vide mere? Læs også:  Typehuse: Hvad er op og ned?

Nybyggerbasen bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).