blog_image

Praktisk indretning

Sådan indretter du dit hjem både praktisk og givende for din velvære

Når det kommer til indretningen af dit hjem, er der noget indretning, der er mere praktisk end andet. Vi vil selvfølgelig gerne have et hjem, der ser flot og indbydende ud og som samtidig bidrager og styrker vores fysiske og psykiske velvære. Der er nogle tiltag, du med fordel kan overveje at foretage i dit hjem, som vil lette din hverdag og ikke mindst gøre godt for din velvære i eget hjem. Det kan eksempelvis være i form af planter, der renser, farver der virker og placering af møbler og diverse.

Soveværelse

Soveværelset er et sted, hvor kroppen skal finde ro. Det er derfor vigtigt, at du ikke overdekorerer det med for mange møbler eller pyntesager. Du skal helst undgå unødvendige forstyrrelser og frustrationer, og det skal derfor være nemt og overskueligt at finde rundt i dit soveværelse.

Sengen

Hvis vi starter med det, de fleste vil mene, er det vigtigste element i soveværelset, nemlig sengen. Nogle sengeplaceringer er nemlig bedre end andre. I hvert fald når det kommer til at forbedre dine soveforhold. Se om du kan placere din seng med luft omkring sig og under. Dvs. ingen rod, kasser og opbevaring under sengen. Dette hjælper på luftcirkulationen og giver et bedre indeklima i soveværelset.

Opdel med skillevægge

Soveværelset skal opfodre til afslapning. Så hvis du er typen, der har kontor og soveværelse i samme rum, burde du overveje en skillevæg - hvis pladsen er til det selvfølgelig. På den måde får du flere flader at stille dine møbler op ad. Men ikke mindst får du delt din sove- og arbejdszone op, og på den måde skabt et mere afstressende rum at falde til ro i.

Planter

Planter er ikke bare flotte men besidder også en række aspekter, som kan forbedre dit indeklima. Ikke kun i soveværelset, men i hele hjemmet. En god plante til soveværelset kan blandt andet være lavendel. Lavendel kan være med til at neutralisere den fugtige atmosfære, der kan forekomme under søvn og opfrisker rummet. Det siges også, at den har en sensuel duft, der stimulerer sanserne. Alternativer til lavendel kan være: aloe vera, svigermors skarpe tunge eller jasmin, som alle er kendte for deres luftfriskende evne samtidig med, at de skulle have en helbredende effekt på kroppens ro og velvære.

Belysning

Belysningen i dit soveværelse skal selvfølgelig opfylde de krav, du stiller til det. Anvender du blot soveværelset til at læse lidt i din bog, inden du skal sove, kan du nøjes med en læselampe. Har du også garderobe i dit soveværelse, kan du med fordel anskaffe dig et kraftigere lys, eventuelt en loftlampe, der gør det muligt for dig at navigere rundt i dit tøj både morgen og aften.

Stolen

Vi har nok alle hørt om, eller ejer selv, “rodestolen” i vores soveværelse. Tit flyder den med tøj og andet, vi ikke gider at lægge på plads. Men det er faktisk ikke en helt dum idé, og det kan være praktisk at indrette soveværelset med en fin og dekorativ stol. Du vil hurtigt opdage, at den vil kunne komme dig til gavn, flere gange i løbet af en dag, og ikke kun fungere som et pynteobjekt. (Hvis du altså ikke bombarderer den med rod). 

Stolen vil eksempelvis kunne komme dig til gode, når du skal have sko på, eller når sengetæppet og puderne skal af sengen og ikke skal ligge på gulvet, og du kan naturligvis også bare bruge den som siddestol.

Farver

Ja, farverne i dit soveværelse er heller ikke ligegyldige, de har faktisk, stor betydning for din søvn. Kølige og lyse farver som grøn, blå, grå og sandfarvet hjælper med at skabe ro og balance og er med til at få pulsen i hvile. Men du skal selvfølgelig gå efter farver, du finder behagelige at se på. Den blå farves popularitet, bakkes op af Beckers maling, der med deres viden om farver, fortæller at det fortsat er de blå nuancer, som topper blandt soveværelsesfarverne. Den meget mørke, næsten sorte blå, er en meget populær farve til soveværelset for tiden.

Stue

Stuen er vores mest sociale rum, udover køkkenet. Det er derfor et rum, der er værd at give nogle ekstra tanker, når det kommer til indretningen. Det er selvfølgelig vigtigt, at vores stue ser pæn og præsentabel ud. Men der er flere tiltag, der kan foretages, for at forbedre vores velvære i vores stue, som er værd at tage med.

Belysning

Belysningen er stuens solstråle og er altafgørende for det endelige look. Stuebelysningen skal selvfølgelig opfylde diverse behov, men der er visse tanker, du kan gøre dig, inden du går på jagt efter den perfekte lampe.

Bliver der læst meget i sofaen, er en gulvlampen det nemme og praktiske alternativ til en loftslampe. Samtidig er gulvlampen med til at skabe en lille hyggekrog i sofahjørnet.

Er din stue til den enkle, kolde eller flade side, kan du give helhedsindtrykket et ordenligt smæk, ved at vælge en loftslampe med karakter, som skaber opmærksomhed og bryder med resten af stuen. 

Placering af store møbler

Stuen kan indeholde nogle store og tunge møbler men som er essentielle for vores hverdag. Her tænkes der i dette tilfælde på sofa og spisebord.

I stuen bør man placere den største sofa op ad en væg for stabilitet og øvrige siddemuligheder ved vinduer. På den måde undgår du både for meget spildplads, men du er også med til at åbne rummet op og gøre det mere let og håndterbart for den, der træder indenfor.

Spiseborde bør altid stå frit i rummet og helst i centrum. Man bør altid vælge runde eller ovale spiseborde. Spiseborde med runder kanter skaber en hygge og bringer dem, der sidder omkring det tættere sammen. 

Planter

Indendørsplanter er blevet et musthave i boligindretningen, og vi ser flere af dem ramme rampelyset hos bl.a. bloggerne. Vi har fundet nogle planter til din stue, som ikke bare ser flotte ud, men også er nemme at holde. Planten vi ikke kan komme udenom i øjeblikket er “Monstera Deliciosa” (ses på billedet). Det er en rigtig populær plante, og tager sig flot ud i alle slags stuer. Andre muligheder kunne være et kaktus, oliven-, palme eller figentræ. Disse er alle nemme planter, da de ingen vedligeholdelse kræver udover lidt vand i ny og næ. 

Farver

Farver former rummet, og vi kan på den måde selv vælge, hvordan vores stue skal formes omkring os. Der er i virkeligheden ingen regler for, hvilke farver, der må bruges hvornår. Du skal helt grundlæggende vælge de farver, som du føler, du trives bedst i. Det er trods alt dig, der skal bo i dem. 

Dog er der, ifølge Lisbeth Larsen, global farvechef i Jotun, nogle ting du kan tage med i dine overvejelser, når du tænker nye farver ind i dit hjem. En fin måde at arbejde med den samme farve på i flere rum, kan være ved at benytte forskellige nuancer. Du kan også vælge at give din maling, forskellige former for finish (kalk, glans eller andet) for at give hvert rum forskellige udtryk. Maler du loftet i en nuance, som matcher væg- og gulvfarve, giver det en nydelig helhed i dit hjem. Men husk, at det ikke kun er maling, der bringer farve på tilstedeværelsen. Møbler og tekstiler bør afspejle din vægfarve eller stå i harmonisk kontrast hertil. Dit favoritmøbel eller yndlingsgenstand er ofte et godt udgangspunkt for din farvepalette.

Tæpper

Er du ikke til vilde farver og tapeter på dine vægge i stuen, kan du nemt og hurtigt bryde det lidt kedelige og ensartede look. Tæpper er en rigtig god løsning, hvis du gerne vil være lidt modig derhjemme, men ikke vil lave nogle permanente ændringer. Find et tæppe med farver eller mønstre, som du ikke allerede har i din stue og se, hvor meget det kan gøre for det samlede look.

Køkken

Køkkenet er kilden til vores næring og er med tiden blevet et sted, vi også nyder hinandens selskab. Det er derfor et vigtigt rum at give nogle tanker, når du vil skabe mere og bedre liv i dit hjem. Mange af os bruger meget tid i vores køkken - nogle med større glæde end andre. Men uanset hvorfor og hvor længe vi står køkkenet, vil vi alle gerne have, at det er et sted, der lever op til vores behov og ønsker, når det handler om udseende og funktionalitet.

Indretning af arbejdspladser

Køkkenet har som bekendt 3 primære arbejdsstationer: ved vasken, komfuret og køkkenbordet. Hvis køkkenet i sig selv, ikke allerede har disse arbejdsområder placeret strategisk i forhold til hinanden, er der heldigvis nogle ting, du kan gøre, for at lette dit arbejde i køkkenet mest muligt. 

Som udgangspunkt så kan det være en god start at placere køkkenredskaberne der, hvor de skal bruges. Så grøntsagsknive og skræller nær vask og skraldespand, og pander, gryder, palet og grydeskeer nær komfuret. Under vasken bør der være plads til opvaskebalje og -børste, opvaskemiddel og håndsæbe. Hav også gerne en skuffe med rene klude og viskestykker i nærheden.

Følelsen af frugtbarhed

Du kan peppe energien i dit køkken op med billeder, tapet eller gardiner. Brug gerne figurative mønstrer eller motiver af blad, frugt eller grøntsager. På den måde skaber du en frodig stemning og bidrager til energien og følelsen af, at der er “fyldt op”, og at her ikke mangler noget. 

I denne forbindelse kan du også smække et fyldt frugtfad på bordet. Det ser både godt ud og kan opfodre til at blive spist ;) 

Farver

Det er ikke alle mennesker, der ønsker en fremtræden farve i deres køkken, da det nemt kan komme til at se rodet eller beskidt ud. Men faktisk er der nogle farver, der er værd at overveje, hvis man ønsker at få det optimale ud af sit køkken. Blandt disse er gul, ja du læste rigtigt. Gul er især god hvis man indtager sin morgenmad i dette rum. Den gule farve giver en lys og solrig start på dagen, og den har tilmed vist at have positiv indflydelse på fordøjelsen.

Badeværelse

Mange kommer til at glemme badeværelset i indretningen og har blot for øje, at det skal være rent og signalere velvære. Badeværelset er hvor vi starter og slutter vores dag, hvorfor det er en god idé, at det giver en god og rar stemning. Det er forholdsvis nemt at bringe stil ind på badeværelset, og det kan gøres ved at ændre få elementer som et billede på væggen, en speciel bordplade eller armatur eller andet, som kan give rummet lidt personlighed og derved øge glæden ved rummet.

Farver

Badeværelset bør indrettes i lyse jordfarver. Man siger, at jord kontrollerer vand, og dette rum er en direkte kilde til vand, hvorfor man bør holde det under kontrol ved at implementere jordfarver i tæpper og håndklæder.

Planter

I forlængelse af de jordnære farver, passer grøn rigtig fint hertil og bringer noget friskhed ud på badeværelset. Aloe Vera er en genial plante til badeværelset, da den kræver meget lidt sollys, og kan anvendes til sår, skrammer eller lignende.

Dekoration

Stort set alt badeværelsestilbehør er både praktisk og dekorativt. Der er derfor nemt at pifte badeværelset op ved at tilføje eller udskifte håndklæder, sæbedispenser, stearinlys eller vasketøj eller papirkurv.

Spejle

Spejle er et vigtigere element i vores hjem, end vi tror. Genspejlning modvirker klaustrofobi og følelsen af at være lukket inde i sit hjem. Vi har som mennesker behov for at føle, at der er plads og rum omkring os, så vi kan føle os frie og ubegrænsede. Dette gælder ikke kun på badeværelset men i hele hjemmet.

Duften

Det er vigtigt at fastholde en behagelig og frisk duft på badeværelset, brug derfor duftpinde, sprays eller duftlys. Det hjælper ikke kun på den indelukkede lugt et badeværelse kan få, men ser også rigtig fint ud på hylden eller vasken.

Foretager du nogle eller bare enkelte af disse ændringer derhjemme, vil du kunne mærke, at du vil finde dig bedre til ro og til rette i dit hjem. Vores hjem er vores base og tilflugtssted, og vi skal kunne slappe af og lade op igen uden forstyrrelser eller irritationer over noget, som kan ændres ved en klat maling, en omrokering eller nogle nye pudebetræk.

Nybyggerbasen bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).