blog_image

Skal vi købe et ældre hus eller bygge nyt?

Skal vi købe et ældre hus eller bygge nyt?


At skulle købe en bolig er en stor beslutning og aldrig uden bekymring. Et boligkøb kan være behæftet med en masse følelser og svære valg, såsom hvorvidt man kan finde en bolig, der passer. Hvor skal vi bo? Hvordan skal huset se ud? Hvad skal det koste? Hvor lang tid regner vi med at blive boende?  Dette er bare nogle få spørgsmål, man skal stille sig selv.

Når man skal investere i en ny bolig, må man som det første beslutte sig for, om man vil købe et ældre hus eller bygge nyt.

Nedenfor er sammenfattet et overblik over nogle af de fordele og ulemper, der er forbundet med at købe henholdsvis et ældre hus eller bygge nyt, så du som boligkøber har de bedst mulige forudsætninger for at træffe det rigtige valg.

 

At købe et ældre hus

Der er mange fordele ved at købe et ældre hus. Ældre huse kan have en masse charme og sjæl i og med, der har boet andre folk, som har sat deres personlige præg på huset. Det kan være via tilbygninger, naturligt slid eller en have, der med åerne har udfoldet sig harmonisk i forhold til hus og nærområde.

Ældre huse er bygget i en anden tid, hvilket også indbefatter en anden form for byggestil, materialevalg og facon - alt sammen noget som kan give et ældre hus et helt unikt og personligt præg. På lige fod kan det derfor også være sværere at finde ældre huse, som minder om hinanden 1 til 1, som det kan forekomme med nye typehuse.

Det er ofte lettere at finde et ældre hus i netop det område, hvor man gerne vil bo, end det kan være at finde en tom byggegrund i samme nabolag.

Mange kommuner, især omkring de større byer, erfarer, at der er begrænset areal til udstykninger. Det betyder, at nybyggeri ofte kan starte med nedrivning af et andet hus, hvilket kan være omkostningstungt på kort sigt.

 

Ulemper ved at købe et ældre hus

Et ældre hus vil på lang sigt ofte ende op med at blive dyrere end et nybygget hus, når du regner renovering, forbrug og vedligeholdelse med.

Mange års slid på huset kan kræve renoveringer, der kan være dyre og besværlige – særligt hvis man ønsker at holde fast i husets oprindelige design og materialevalg. Ved ældre huse var der desuden ved opførsel lavere krav til energi, tagkonstruktion, isolering, el-arbejde og rørledninger, hvilket bevirker, at energiforbruget ofte bliver højere.

Desuden kan det være svært at finde ældre, miljøvenlige huse med et godt indeklima, da der kan forekomme utætheder, og der sjældent er taget højde for luftcirkulation i huset.

Afslutningsvis skal du ikke regne med at få dine penge igen ved større renoveringsprojekter, da det ikke altid er, at renoveringsomkostninger står mål med den værdiforøgelse, der måtte forekomme ved istandsættelse.

 

Opførsel af et nyt hus

På samme måde som med ældre huse vil man som nybygger opleve både fordele og ulemper ved at bygge nyt hus.  

En ulempe kan være, at man skal træffe mange valg og tage stilling til alt omkring husets placering, hvor væggene skal stå, hvor mange rum huset skal inddeles i, hvilke materialer man skal vælge samt meget andet.

Det kan være en stor mundfuld for mange, hvilket også bevirker, at de fleste allierer sig med en byggeentreprenør, som hjælper med hel- eller delentreprise.

Forud for selve byggeprocessen må der desuden indhentes godkendelse fra både bank, kommune og lokalplan, hvilket alt sammen medvirker til, at ventetiden, inden man kan flytte ind, kan forekomme meget lang

 

Fordele ved at bygge nyt

Opførslen af et nyt hus giver mulighed for en plantegning, der tager udgangspunkt i dine og din families behov. Det giver mulighed for skræddersyede løsninger, hvor der tages højde for planer om familieforøgelse, ønske om hobbyrum og ekstra køkkenplads i jeres drømmehus. Alt dette bidrager til at holde eventuelle fremtidige omkostninger ved om-og tilbygninger nede samtidig med, at I skaber et hus, som passer perfekt til jer.

Ved nyopførte huse er der høje krav til energisikring og isolering, hvilket gør, at nye huse er meget energibesparende og holder betydeligt bedre på varmen i forhold til ældre opførte huse.

Et nybygget hus vil desuden oftere både have et bedre og sundere indeklima. Det er således, fordi luftcirkulation, ventilationsvinduer og andre elementer, der forbedrer indeklimaet, er tænkt ind i løsningen fra start, hvilket er med til at sænke risiko for udvikling af allergi og astma.

Over tid er nybyggede huse ofte mere økonomiske, når forbrug og vedligeholdelse regnes med. Nye huse kræver ikke så meget energi at varme op og holder desuden bedre på varmen, hvilket er med til at spare penge på forbruget – særligt om vinteren. Da huse som regel er bygget i nye, gode materialer, er det minimalt, hvad der skal ske af vedligeholdelse de første par år, hvilket er en økonomisk fordel i forhold til ældre huse. Det kan med stor sandsynlighed spare dig flere tusinder af kroner om året.

Afslutningsvis er tendensen, at nybyggede huse ofte er lettere at komme af med igen, og samtidigt er det muligt at få en god pris på salgstidspunktet.

 

Kontakt os

Kontakt Nybyggerbasen.dk i dag og hør mere om fordele og ulemper ved nybyggeri. Vi er din rådgiver i jagten på drømmehuset.

Nybyggerbasen bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).