blog_image

Typehuse: Hvad er op og ned?

Typehuse: Hvad er op og ned?

Går du med drømme om nyt hus? Så ved du, at det er lidt af et puslespil at finde den rette kombination af kvalitet og håndværk, arkitektur og indretning.  

Ved at vælge et typehus kan du spare tid og penge – og samtidig være med til at sætte dit personlige præg på huset. Det er en udbredt misforståelse, at også nutidens ’typehuse’ er masseproducerede huse, hvor det er vanskeligt at skabe et individuelt udtryk.
 

Den personlige ’pakkeløsning’

Hos størstedelen af de entreprenører, du finder her hos Nybyggerbasen er såvel den udvendige som den indvendige del af huset udskiftelig. I dag tilbyder entreprenørerne endvidere et bredt udvalg af husmodeller. Det betyder, at chancen for at der findes andre huse magen til dit er ganske lav.

Typehuse er populære i Danmark, hvor de udgør langt størstedelen af de påbegyndte parcelhuse hvert år. Det skyldes fordelene ved en effektiv planlægnings- og byggeproces.

Entreprenørerne har samlet erfaring fra andre projekter, der for eksempel bygger på samme eller en lignende husmodel. Herved undgås uforudsete situationer, ligesom prisen kan holdes nede, og nybyggeren kan flytte ind i sit nye hus til tiden.
 

Én form - mange muligheder

En stadig større andel af typehusene i dag, er arkitekttegnende. Såvel plantegningen som husets udvendige side er således udformet og designet af en arkitekt. Typehuset ligger til grund for flere nybyggerier, hvorved prisen på tegningen fordeles ud over flere nybyggere. Det sikrer nybyggeren en lav pris på sit kommende drømmehus.      

Længehus, vinkelhus og h-hus er nogle af de former, som typehusene ofte indtager. Der er imidlertid stor varians i, hvordan det endelige hus ser ud. Det viser med al tydelighed, at et typehus ikke er en fælles størrelse. Derimod er der snarere tale om en betegnelse for et hus, hvor der har været anvendt en velkendt planlægnings- og byggeproces.
 

Fordele ved et typehus

  • Typehusentreprenøren står for tegning, beregning og opførelse af huset.
  • Processen er kortere fra beslutningen om at bygge nyt hus til indflytningstidspunktet.
  • Byggetilladelsen kan opnås hurtigere.
  • Nybyggeren sparer penge, idet typeentreprenøren har fordel af at tage udgangspunkt i en kendt husmodel og planlægnings- og byggeproces.
  • Typehusets er ofte gennemprøvet af andre nybyggere.


Ulemper ved et typehus

  • Mulighederne for individuelle ønsker er overordnet færre ved typehuse.
  • Det er ikke givet, at typehusets arkitektoniske udformning passer til nybyggerens grund.
  • Herved også sagt at et typehus kan være svært at placere ideelt i forhold til verdenshjørnerne og udsigt.


Rådgiver og sælger hos typehusentreprenørerne er ofte den samme person. Derfor må nybyggeren selv rekvirere en uvildig rådgiver. 

 

Er du interesseret i at vide mere? Læs også: Hvad skal du huske at overveje, inden du køber byggegrunden?

Er du begyndt at tænke over husets design og materialer? Læs om træhuse.

Nybyggerbasen bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).