blog_image

Vær omhyggelig med valg af materialer til dit nye hus

Vær omhyggelig med valg af materialer til dit nye hus

Når du skal bygge nyt hus, vil der være mange ting, du skal have i tankerne i forhold til materialevalg lige fra murstenstype til gulve, vinduer, vægge, belysning og ikke mindst æstetik. Virkeligheden er nemlig, at trægulve skal slibes, lyse husfacader vaskes og kalk på badeværelset afhjælpes.

Derfor er det vigtigt, at du vælger ordentlige materialer fra start, så du ikke skal skifte ud efter kort tid. Her handler det om at finde en balance mellem økonomi, kvalitet og miljømæssige krav, som skaber det rigtige hjem for dig.

 

Hvad er vigtigt, inden du skal vælge materialer?

Du skal starte med at overveje hvilket hus, du vil have, og hvad der skal definere det. Er det vigtigst med æstetik, eller skal det være praktisk?

Uanset om du har valgt et typehus eller et arkitekttegnet hus, skal der tages mange valg. Hvis du vælger et typehus, er der mange standardmaterialer at vælge blandt. Det er dog en fordel at sætte sig ind i alle muligheder for materialer, før du vælger standardløsningen.

Ofte er der ikke råd til, at alle materialevalg er de bedste, og derfor skal du beslutte dig for, hvad du vil spare på, og hvad du vil bruge penge på. 

Vælg moderne, men varige løsninger

Det kan betale sig at bryde med det traditionelle hus med tegltag og mursten for at inkludere mere moderne løsninger, som tegl og fibercement, der er kunstigt fremstillet. 

Samtidigt skal du dog passe på med at vælge løsninger, som er alt for unikke. Hvis du i fremtiden skal sælge dit hus, kan det begrænse køberskaren. 

Overvej hvad rummene skal bruges til samt hvilken stemning, du ønsker at skabe. 

 

De oplagte valg, hvis du vil undgå vedligeholdelse

Hvis du vil have gode og vedligeholdelsesfrie løsninger, kan du starte med at overveje de oplagte valg. 

 

Tag

Et tag af naturskifer eller zink er en dyr løsning. Fordelen ved at investere her er, at materialerne ikke binder alger og nedbrydes ekstremt langsomt, hvilket gør, at du undgår besværlig vedligeholdelse.
 

Facade

I forhold til facader er mursten usædvanligt gode. Selvom murermestervillaer af ældre dato skal have fugerne tjekket og repareret, kan facaden nemt holde i mere end 50 år efter en fugning uden yderligere vedligeholdelse.

Hvis du derudover vil spare på maling og malerarbejde, så er det en fordel med fibercement med træstruktur til at beklæde husets facade, gavlen eller andre partier. Fibercement har lang levetid og skal kun friskes op på grund af det kosmetiske.

Vinduer

Overvejer du traditionelle trævinduer, kan du med en noget større investering få bedre og vedligeholdelsesfrie løsninger, hvor du undgår maling af vinduesrammer og sprosser. 
 

Indendørs

Indendørs anbefales det, at du går efter flise- eller klinkegulve i køkken, badeværelse, bryggers og entré samt hårde træsorter, som for eksempel mahogni eller eg, på de øvrige gulve. 

Et alternativ til gulv i entré og køkken kan være linoleum. Hertil kan vinyl og gulvtæpper i forskellige farver og mønstre tilføje personlighed. Fordelen ved billige materialer er, at de nemt kan erstattes, hvis du bliver træt af dem.
 

Fokus på kvalitet og holdbarhed eller økonomi og æstetik?

Som nævnt tidligere er det ikke altid muligt at vælge de bedste materialer i hele huset. Jo mere du går på kompromis, desto billigere vil huset være til at starte med. Det er dog også sådan, at jo mere du investerer i de rigtige materialer til at starte med, jo billigere vil det blive på sigt.  

Hertil skal det siges, at det næstbedste også kan være godt. 

Selvom trævinduer og lertegl kræver mere vedligeholdelse, kan de passe bedre til husets æstetik. Bordplader af Komposit eller Corian er robuste og kræver minimal vedligeholdelse, men passer måske ikke ind i økonomien, hvorimod træbordplader kræver en årlig lakering og er ellers også holdbare.

Når det kommer til murtyper, er det også relevant at se på klimaet. Du skal overveje om din grund er udsat i forhold til vind og vejr og vælge materialer i forhold til dette. 

Vigtige overvejelser

Der er meget at tage stilling til og følgende er nogle af de ting, som gerne skal stå på materialelisten.

Fundament
-Forskellige lag, isolering, evt. kælderfundament, afløs og regnvandsafledning.

Tag
-Type, materiale (herunder vedligeholdelse), farve, producent samt isolering.

Facade
-Mursten og fuger. Overvej vedligeholdelse igen. 

Gavle
-Type.

Vinduer
-Type, materiale, farve, vindueskarme – både indvendigt og udvendigt. 

Døre
-Type, materiale, farve, åbning, dørtrin, karme, dørgreb, dørstoppere, dørkarme, fodlister– både indvendigt og udvendigt.

Terrasse
-Overbeklædning, underbeklædning, materiale, farve.

Loft
-Materiale, farve, akustik, producent.

Gulvoverflader
-Type, farver.

Bagmur/skillevægge
-Elementer, tykkelse.

VVS
-Varmekilde, radiatorer, vandhaner, gulvvarme

Sanitet
-Toilet, vask, armaturer

El-arbejde
-Målerskab, ringklokke, lys.

Jordarbejde
-Stikledninger til vand, kloak, el, telefon, Wi-Fi, indkørsel etc. 

Hertil kommer hvidevarer, garage/carport, udluftning og medbyg. Listen er lang, og der kan være flere eller færre valg, når du selv skal bygge nyt hus. 

Hos Nybyggerbasen hjælper vi gerne med rådgivning.

 

Nybyggerbasen bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).