Forum

Fejl og mangler
Indlæg vedrørende 'Udbedring af fejl og mangler' oprettet af Jesper Oksbøl - september 28th, 2016 01:45 pm
user
Jesper Oksbøl
Hej nybyggere Vi er lige nu ved at indgå aftale med det byggefirma, der forhåbentlig skal bygge vores drømmehus.Inden vi indgår aftalen, håber jeg, at vi kan få lidt råd og vejledning fra jer andre, der har været gennem en hel byggeproces. Vi har nemlig fra mange hørt skræmmehistorier om, at deres hus aldrig blev bygget helt færdigt efter forventningerne, og at det ikke var muligt at få fat på byggefirmaet for at få dem til at udbedre og reparere alle fejl og mangler på huset. Har I nogle gode råd til, hvordan vi kan sikre os bedst muligt?
Svar: Udbedring af fejl og mangler af Peter Svane - september 28th, 2016 01:46 pm
#1
user
Peter Svane
Hej Jesper Man kan selvfølgelig aldrig gardere sig fuldstændig mod uærlige firmaer og folk, der ikke holder deres aftaler. Vi havde selv samme frygt, da vi skulle i gang med at bygge nyt hus, og vi fik derfor en advokat til at hjælpe os med entreprisekontrakten (aftalen med byggefirmaet). De vigtigste punkter har jeg forsøgt at liste op nedenfor: - Sørg for at aftale, at I ikke er forpligtede til at overtage huset, hvis der er væsentlige mangler (væsentlige mangler kan evt. defineres ved en beløbsgrænse for at gøre det mere overskueligt, fx mangler for over 20.000 kr). - Det er vigtigt at koble ovenstående sammen med, at købesummen ikke udbetales til byggefirmaet, hvis I ikke er forpligtede til at overtage huset (dvs. hvis der er væsentlige mangler). På den måde undgår I, at byggefirmaet får deres penge og blot forsvinder, uden at udbedre/reparere de sidste mangler. - Det skal fremgå af bankgarantien (og banken skal gøres opmærksom på), at garantien ikke må udbetales til byggefirmaet uden jeres samtykke eller evt. en dom, der forpligter jer til at frigive bankgarantien. Garantien bør altså ikke være en uigenkaldelig anfordringsgaranti, som byggefirmaet kan kræve udbetalt på "anfordring". Hvis byggefirmaet kan kræve garantien udbetalt på anfordring, mister I kontrollen over pengene og dermed også kontrollen over byggefirmaets udbedring af mangler. Udbetaling af pengene er i sidste ende det, der kan holde byggefirmaet til ilden. Derudover kan en uigenkaldelig anfordringsgaranti være en udfordring, hvis byggefirmaet går konkurs. Konkursboet vil formentlig kræve garantien udbetalt, og så er man tvunget til at gøre sit krav gældende mod konkursboet som "almindelig" kreditor (højst sandsynlig sammen med mange andre kreditorer). - Bankgarantien bør tidsbegrænses, så den udløber på overtagelsesdagen (eller måske et par uger efter). Dette kan på samme måde være med til at lægge pres på byggefirmaet i forhold til at få de sidste ting færdiggjort. - Det vil også altid være en god ide at aftale dagbøder med byggefirmaet. Ved aftale om dagbøder skal byggefirmaet betale et beløb pr. dag eller uge, hvor de ikke rettidigt har færdiggjort deres arbejde. En aftale om dagbøder vil dog ofte ikke være tilstrækkeligt stort pres på byggefirmaet, hvis de har haft mulighed for at få garantien (uigenkaldelig anfordringsgaranti) udbetalt. Hvis man aftaler dagbøder, skal man også være opmærksom på vilkårene for, hvornår dagbøder udløses (fx om dagbøder udløses, selvom en forsinkelse skyldes "uforudsete" omstændigheder såsom usædvanligt vejr, oversvømmelser, svigt hos underleverandører, strejke osv.). Det vigtigste råd, jeg kan give jer, er altså at fokusere på betingelserne for udbetaling af garantien/købesummen. Held og lykke med jeres byggeprojekt :)
Svar: Udbedring af fejl og mangler af Jesper Oksbøl - september 28th, 2016 01:47 pm
#2
user
Jesper Oksbøl
Hej Peter Tusind tak for dit svar - det er virkelig brugbare input. Flere har rådet os til, at vi får hjælp fra en advokat til at gennemgå kontrakt mv., så det vil vi helt sikkert gøre. Bare så vi ikke overser noget. Mvh Jesper
Svar: Udbedring af fejl og mangler af Jørgen Midtkjær - november 07th, 2016 02:57 pm
#3
user
Jørgen Midtkjær
Hej Jesper Jeg er helt enig i, at I bør få en advokat til at hjælpe med at gennemgå entreprisekontrakten (og andre dokumenter). Vi har selv bygget nyt hus, og udover advokaten havde vi også allieret os med en byggesagkyndig. Det var nok den vigtigste beslutning for os. Den byggesagkyndige hjalp os under selve byggeriet med at føre tilsyn med byggefirmaet/håndværkerne. På den måde blev mange fejl og mangler opdaget undervejs i processen (og i god tid). Derudover var den byggesagkyndige i stand til at opdage fejl og mangler, som vi aldrig selv ville have opdaget. Den byggesagkyndige hjalp os også på afleveringsgennemgangen. Her fandt den byggesagkyndige igen forholdsvis mange fejl og mangler (store og små), som vi aldrig selv ville have opdaget. Vi betalte ca. 22.000 for den byggesagkyndige (løbende tilsyn og hjælp til afleveringsforretningen). Værdien af de mangler og byggesjusk, som den byggesagkyndige opdagede, oversteg dog honoraret mange mange gange. Det kan derfor virkelig anbefales at få hjælp fra en byggesagkyndig. Men husk, at advokaten og en byggesagkyndig har forskellige kompetencer (jura og byggeteknik), så det kan derfor være en rigtig god ide at få hjælp fra dem begge. Hilsen Jørgen
Opret svar
Dit navn*
Email*
Upload profilbillede
Svar*
Skriv verifikationskoden i det blanke felt
Nybyggerbasen bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).