Hold varmen på terrassen på de kølige sommeraftener
En terrasse er mere end nogle kvadratmeter med vejrbestandige møbler. Det er her, du, familien og alle jeres gæster skal hygge, spise, fortælle historier, se solnedgangen og i det hele taget nyde livet. Det kalder på varme, rare møbler og hyggelig stemning.
Så overvej, om du ikke har lyst til at gøre endnu mere ud af din terrasse. Måske har du lyst til at indrette dit udeareal, så du både viser, hvem du er, og skaber stemning – Indret din helt egen personlige terrasse, DIN oase.
”Men kan det betale sig?” tænker du måske… ”Aftenerne i vores dejlige land er jo desværre ikke så lange og lune, som vi kender det fra vores ferier under varmere himmelstrøg, så vil vi få brugt terrassen nok?”
Hvad gør vi, hvis vi ønsker at forlænge hyggen en sommeraften, eller vil udvide sæsonen for udeliv til også at omfatte en del af foråret og/eller efteråret? Gennem vinteraftenerne kryber vi sammen i sofaen med tæpper og varm te, mens ilden buldrer i pejsen eller brændeovnen. Det skal vi jo bare have flyttet ud på terrassen til de lange og lyse, men lidt for kølige sommeraftener. Og det kan vi hjælpe med!
Med en terrassevarmer, en havepejs eller et bålfad kan du nyde sommeren, selvom kulden kommer snigende hen ad aftenen. Du behøver ikke at gå inden døre, men kan læne dig tilbage i din havestol og nyde de dejlige aftener sammen med dem, du holder af.
Men hvad skal jeg så vælge?
Ja, her bliver det spændende – for muligheder er der nok af!
En terrassevarmer fås med el og med gas, til at montere på væg, i loft eller fritstående. En havepejs kan du få i stål, ler, støbejern eller beton til brænde, bioethanol, el eller gas. Bålfadene giver dog heldigvis stadig sig selv – brænde eller kul!
Gas
En gas-terrassevarmer har typisk god effekt og opnår dermed en rigtig høj varme. Den er skøn, når man kan opholde sig ret tæt på den. De har ofte monteret hjul, så de er forholdsvist nemme at flytte, hvis du gerne vil kunne bruge den flere steder på din terrasse. Der findes også gasvarmere, som ikke er højere, end at de godt kan stå under parasoller eller markiser. Det er ellers ofte et problem, at gasvarmere skal stå frit uden overdækning pga. deres højde.
Gasvarmeren har forholdsvis lang opvarmningstid, er meget vindfølsom, fordeler ikke varmen supergodt, er ofte fysisk stor, relativt dyr i brug og den er krævende m.h.t. sikkerhedsforanstaltninger. Energiforbrug pr. time ca. kr. 12-15,00.
El
En el-terrassevarmer er en meget effektiv opvarmningsform, som koster få kroner i timen i strømforbrug – mellem 1 og 5 kroner. Samtidig kan den dække et areal på helt op til 16 kvadratmeter alt afhængig af model og vindforhold.
Elektriske varmelamper kan typisk fås med alt fra 600-2500 watt. Når du skal tage stilling til, om du skal vælge en varmelampe med eksempelvis 600, 1400, 2000 eller 2500 watt, skal du fokusere på montagehøjden, arealet som skal opvarmes af varmelampen, hvor vindudsat din terrasse er, og om du kun kommer til at sidde ude om sommeren eller også vil have ydersæsonen med.
Hvis du ved, at du kun benytter din varmelampe i sæsonen fra maj-august, kan du vælge en model med lavere watt i forhold til, hvis du også vil sidde ude i det tidlige forår og sene efterår.
Om du så skal vælge f.eks. halogen- eller kulfiberrør er varmemæssigt mindre afgørende, så længe det er infrarøde rør. Det betyder nemlig, at varmen stråler ud fra varmeren som stråler fra solen. Du mærker varmen på samme måde, som hvis du sad i solen. Varmeren varmer kun dig og dine gæster op, ikke luften. Hvilket gør, at varmen ikke blæser væk lige så nemt som ved en gasvarmer.
Pejse og bålfade
Er du glad for den stemning, som den levende ild giver? For at riste skumfiduser over bål? Så skal du vælge en pejs eller et bålfad – der findes dog også enkelte gas terrassevarmere med levende flamme – men som udgangspunkt, skal vi i den anden retning.
Fordelen ved en havepejs fremfor et bålfad er, at pejsene typisk har lidt skorsten, der leder røgen en lille smule mere væk, end det er tilfældet med bålfadene. Derudover holder selve pejsens materiale på varmen og udstråler varme i sig selv efter, ilden er gået ud – i mere eller mindre grad alt efter materialet.
Bålfadet derimod er smukt både sommer og vinter. Det indbyder til snobrød og ristede pølser eller endnu større kulinariske oplevelser, hvis man går all-in på madlavning over bål. Og så taler man bare så godt sammen i flammernes knitrende skær.