Med fremkomsten af det store internet, er der også dukket en masse måder op, hvorpå ukendte bagmænd derude forsøger at snyde og narre andre fra oplysninger og penge. Det har altid været sådan, at hvor folk samles omkring noget populært, er der også altid et par stykker med skjulte og skumle bagtanker. Internettet er et verdensomspændende fænomen, og det betyder også, at der er mange – ret mange – personer derude, der ser sit potentielle snit for at snyde dig, så de vinder økonomisk på det. I denne artikel kan du få hjælp til at genkende spam, så du kan mindske risikoen væsentligt.
Hvordan ser mailen ud – og hvem er den fra?
Når du modtager en mail, der gør dig mistænkelig, skal du altid spørge dig selv, hvorfor den gør dig mistænkelig. Er det en mail, du ikke forventede at modtage? Ser mailen underlig ud? Der er en række ting, du kan forsøge at lægge mærke til, for at spotte, om den skulle være spam med potentielt negative bagtanker.
Hvis mailen har en ulogisk eller mærkelig opstilling, men samtidig giver sig ud for at være fra fx din bank, bør der ringe nogle alarmklokker. Så er der muligvis noget galt. Det er et dårligt forsøg på at efterligne det originale, og så er det en forfalskning, der sender alle de forkerte signaler.
Det letteste er dog at tjekke, hvem afsenderen er. Hvis det er en oprigtig afsender, vil afsendermailen altid være enkel og logisk. Det kan også være, at du kan se det på, at du tidligere har modtaget oprigtige mails fra samme mailadresse. Når det i stedet er en, der forsøger at snyde dig, vil mailen se mærkelig ud, være lang eller blot slet ikke give mening. Og her bør du også være opmærksom. Hvis du er i tvivl, kan du altid forsøge at ringe til online butikken eller din netbank, for at høre, hvilken mail de afsender fra.
Mærkelige links i mails
Generelt er kortlink forbundet med troværdighed, og det er der god grund til. For i mange spam mails vil man finde en eller flere lange og mærkelige links. De kan indeholde mange mærkelige tegn, og de er typisk indsat ret hurtigt af bagmændene, da et link er en af de hurtigste genveje til at kunne snyde folk. Når først de har klikket, er de lokket ind på en side, der skal føre dem videre i processen, hvor oplysninger bliver udnyttet.