Typehus eller arkitekttegnet hus

Hvad er et typehus?

Kort fortalt er et typehus en betegnelse for et hus, hvor der har været anvendt en velkendt planlægnings- og byggeproces. Det betyder ikke, at det er huse bygget på samlebånd. Det betyder heller ikke at alle husene ligner hinanden i kvarteret, eller nødvendigvis er bygget af de samme materialer. De fleste byggefirmaer tilbyder endog meget individuelt udformet typehuse - set både udefra og indefra. At byggefirmaet har bygget en række tilsvarende huse ud fra samme planlægnings- og byggeproces betyder derimod, at der er en række processer der går hurtigere end ved arkitekttegnede huse. Byggefirmaet har måske fået byggetilladelse på 10 lignende huse inden for det seneste år, og ved derfor hvilke oplysninger kommunerne oftest efterspørger. 

Med en hurtigere opnået byggetilladelse, kan byggeriet hurtigere komme i gang. Herudover vil selve byggeriet også gå hurtigere, da byggefirmaet kan tage udgangspunkt i tidligere gennemførte projekter, og dermed kan de med stor nøjagtighed koordinere de forskellige faser i byggeriet. Med andre ord, kan entreprenøren hurtigt komme i gang med at bygge, og når byggetiden tilmed er kortere, kan du hurtigere flytte ind i det nye hus.

Hvad er prisen på et typehus?

Et typehus er billigere end det arkitekttegnede hus da entreprenøren jf. ovenstående ikke har brug for allokering af så mange arbejdstimer. Når de kender processer og materialer på forhånd, kan de mere nøjagtigt udregne byggeperioden uden der opstår spildtid. Prisen afhænger meget af det antal byggetimer entreprenøren skal afsætte. Hvis entreprenøren kan bygge et typehus på 4-5 måneder, skal han ofte bruge 6-7 måneder på et arkitektegnet hus. Fortalt på en anden måde, kan du spare op til 50% af entreprenørens lønudgifter.

Er der ingen ulemper ved et typehus?

Der er også ulemper ved typehuset holdt op mod det arkitekttegnede hus. Hos mange byggefirmaer har du godt nok rig mulighed for at præge dit byggeri både indvendigt og udvendigt, men dog ikke i samme grad som med det arkitekttegnede hus. Har du som krav, at huset skal være fuldstændigt unikt, bør du ikke vælge typehuset. Har du allerede fundet en god grund, er det ikke sikkert at typehusets design passer til grunden. Nogle gange kan man finde et andet typehus, som passer, men det kan man ikke altid tage for givet. Passer huset ikke til grunden, kan man blive nødt til at vælge en anden løsning.

Hvor kan jeg finde uvildig rådgivning?

Flere typehusfirmaer har ikke adskilt deres rådgivningsfunktioner fra deres salgsfunktioner. De kan derfor have en interesse i at få dig til at vælge én hustype, frem for en anden. Det er naturligvis ikke i din interesse, at du modtager en rådgivning baseret på entreprenørens ønsker om at tjene mest muligt. I vores søgemaskine skal du blot indtaste det postnummer, hvor du ønsker at bygge dit nye drømmehus, og herefter skal du krydse af, om du ønsker et helårshus eller et sommer-/fritidshus. Herefter bliver du præsenteret for en række byggefirmaer, som bygger i det ønskede område. Du kan læse meget mere om de forskellige virksomheder, og vælge dem ud, som bygger efter den stil du foretrækker. Du kan bestille yderligere materiale, hvis der er byggefirmaer, der har din særlige interesse. Processen herefter er, at vi ringer til dig, og ud fra dine behov og ønsker, vil vi sætte dig i forbindelse med det firma, som vi vurderer bedst kan leve op til dine krav og forventninger.

Nybyggerbasen bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).