Typehus eller arkitekttegnet hus

Hvad er et typehus?

Kort fortalt er et typehus en betegnelse for et hus, hvor der anvendes en velkendt planlægnings- og byggeproces. Typehuse er altså en form for skabeloner, men det betyder ikke, at det er huse, der er bygget på samlebånd. Det betyder heller ikke, at alle husene i kvarteret kommer til at ligne hinanden. De fleste byggefirmaer tilbyder endda meget individuelt udformede typehuse - set både udefra og indefra. Du vil altså kunne have to typehuse af samme slags ved siden af hinanden, uden at du nødvendigvis vil lægge mærke til deres ligheder. Typehusene kan nemlig være bygget af helt forskellige materieler, og de har ikke nødvendigvis samme udformning.

At byggefirmaet har bygget en række tilsvarende huse ud fra samme tegninger og planlægning er altså kun en god ting. Der er nemlig en række processer, der går meget hurtigere end ved arkitekttegnede huse. Byggefirmaet har før fået byggetilladelse på lignende huse og ved derfor hvilke oplysninger, kommunerne ofte efterspørger. 

Med en hurtigere opnået byggetilladelse kan byggeriet hurtigere komme i gang. Herudover vil selve byggeriet også gå hurtigere, da byggefirmaet kan tage udgangspunkt i tidligere gennemførte projekter. Dermed kan de med stor nøjagtighed koordinere de forskellige faser i byggeriet. Med andre ord, kan entreprenøren hurtigt komme i gang med at bygge, byggetiden vil blive forkortet, og du kan hurtigere flytte ind i dit nye hus.

 

Find byggefirmaer der tilbyder typehuse

 

Hvad koster et typehus?

Et typehus er billigere end et arkitekttegnet hus, da entreprenøren ikke skal bruge helt ligeså mange arbejdstimer. Når de kender processer og materialer på forhånd, kan de mere nøjagtigt udregne byggeperioden, uden at der opstår spildtid. Prisen afhænger meget af det antal byggetimer, som entreprenøren skal afsætte. Hvis entreprenøren kan bygge et typehus på 4-5 måneder, skal han ofte bruge 6-7 måneder på et tilsvarende hus, der er arkitektegnet fra bunden. Fortalt på en anden måde; kan du spare op til 50% af entreprenørens lønudgifter ved at vælge et typehus.

Et typehus eller et arkitekttegnet hus?

Spørgsmålet er, om man egentlig kan sige, at der er forskel på typehuse og arkitektegnede huse? Forskellene er i hvert fald ikke enorme. Typehusene er jo på et tidspunkt blevet tegnet af en arkitekt. Hvis du ser på de to typer af nybyggede huse fra et designmæssigt perspektiv, er forskellen blot, at typehusene fungerer som skabeloner, hvor de huse, som man kalder arkitekttegnede er designet fra bunden. 

I dag er typehuse ikke længere fuldstændig standardiserede huse, som du ikke kan ændre på, og derfor kaldes de i dag ofte for ”arkitekttegnede typehuse”. Der er altså blevet skabt en mellemvej mellem de to former for nybyggede huse; typehuse og arkitekttegnede huse. Du får det bedste fra to verdener, hvor de praktiske fordele ved et typehus kombineres med designfriheden ved et arkitekttegnet hus.

Holder du de to typer af huse adskilt og stiller dem op mod hinanden, er der én helt naturlig forskel mellem et typehus og et rent arkitekttegnet hus: Graden af designfrihed. Hos mange byggefirmaer har du rig mulighed for at præge dit byggeri af typehus både indvendigt og udvendigt, men dog ikke i samme grad som med det fuldt ud arkitekttegnede hus. Har du som krav, at huset skal være fuldstændigt unikt, bør du derfor ikke vælge typehuset. Desuden kan det ske, at typehuset måske ikke passer på den grund, som du har købt. Nogle gange kan man finde et andet typehus, som passer, men dette kan man ikke altid tage for givet. 

Hvor kan jeg finde rådgivning?

Flere typehusfirmaer har ikke adskilt deres rådgivningsfunktioner fra deres salgsfunktioner. De kan derfor have en interesse i at få dig til at vælge én hustype frem for en anden. Det er naturligvis ikke i din interesse, at du modtager  rådgivning baseret på entreprenørens ønsker om at tjene mest muligt.

I vores søgemaskine skal du blot indtaste det postnummer, hvor du ønsker at bygge dit nye drømmehus, og herefter skal du krydse af, om du ønsker et helårshus eller et sommer-/fritidshus. Herefter bliver du præsenteret for en række byggefirmaer, som bygger i det ønskede område. Du kan læse meget mere om de forskellige virksomheder og vælge dem ud, som bygger efter den stil, som du foretrækker. Du kan bestille yderligere informationsmateriale, hvis der er byggefirmaer, der har din særlige interesse.

Processen herefter er, at vi ringer til dig, og ud fra dine behov og ønsker, sætter vi dig i forbindelse med det firma, som vi vurderer bedst kan leve op til dine krav og forventninger. Helt simpelt - og til din fordel.

 

Kontakt os og kom godt i gang

 

Nybyggerbasen bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).